Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 4. do 7. avgusta.

Četrtek, 4. avgust

V Galeriji Škuc Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo Tanje Lažetić z naslovom Kaj ima umetnost s tem? Pri svojem umetniškem ustvarjanju posega po fotografiji, videu, instalaciji, umetniški knjigi in performansu. Kustos razstave: Vladimir Vidmar

Almost like Olympia 2001/2012

Almost like Olympia 2001/2012

Na blejski promenadi bo ob 20.30 v okviru 26. Okarina festivala Bled nastopila alžirska zasedba Djmawi Africa, ki v svoji glasbi združuje rock, metal, reggae, alžirski chaabi in arabsko-andaluzijsko tradicijo kot tudi gnawa trance.

N7gBA0jPEVI

V Kinu Bežigrad Ljubljana bo ob 21.00 premiera akcijskega trilerja Jason Bourne, ki je nadaljevanje zgodbe o skrivnostnem super agentu Bournu, ki je tokrat prisiljen stopiti iz sence. Režija: Paul Greengrass

F4gJsKZvqE4

Petek, 5. avgust

Na Trgu Leona Štuklja 10 v Mariboru bo ob 19.00 Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju  z 29 ustvarjalci na področju vizualne umetnosti pripravila prodajno razstavo z naslovom Made in Maribor, na kateri bo predstavljena najnovejša umetniška produkcija avtorjev in avtoric, delujočih v Mariboru.

V Desnem atriju Mestne hiše Ljubljana bodo ob 19.00 odprli kiparsko razstavo Urše Toman z naslovom Viseči vrtovi, ki se navezuje na projekt Ljubljana-zelena prestolnica Evrope 2016. Postavitev temelji na leseni konstrukciji, ki se simetrično dviga od tal in nudi prostorsko postavitev njenim lesenim, keramičnim, kamnitim in betonskim skulpturam.

V Likovnem salonu Celje bodo ob 19.00 odprli razstavo mlade celjske umetnice Ize Pavlina, ki bo premierno predstavila večmedijski projekt Isabelle Peacocks. Značilno za njeno delo je zanimanje za problematike, povezane s seksualnostjo. Ustvarja fiktivne identitete, s katerimi vstopa v virtualni prostor, da bi raziskala pojave družbenih anomalij, odnose moči in vprašanje, kako z manipulacijo lastne podobe vzpostaviti komunikacijo z določeno ciljno skupino spletnih uporabnikov. S specifičnimi strategijami objektivizira svoje telo in na različnih spletnih portalih nagovarja predvsem moško populacijo. 

Na blejski promenadi bo ob 20.30 v okviru 26. Okarina festivala Bled nastopila francoska jazz fusion zasedba Guillaume Perret & The Electric Epic.

GPE25npYhDI

Sobota, 6. avgust

Na Starem placu Cerkno bo ob 21.00 v okviru 21. Festivala Keltika nastopila zasedba Olfamoštvo, pod vodstvom kantavtorja, multiinstrumentalista in improvizatorja Andreja Fona, ki se sprehaja od alter-rocka in kantavtorstva do jazza in še česa.

2E9i3SXw6rc

V Klubu LokalPatriot Novo mesto bodo ob 22.00 ob zaključku festivala fotografije Fotopub nastopili: Matter, Napravi Mi Dete in Your Gay Thoughts.

Ih15eTm7-8M

XyDo2WRvQXo

Nedelja, 7. avgust

Na blejski promenadi bo ob 20.30 v okviru 26. Okarina festivala Bled nastopila turška zasedba Baba Zula, ki izvaja psihadelično glasbo s pomočjo orientalskih glasbil ter elektronike.

ejyajnoPWEE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.