IK, STA

1. 8. 2016  |  Svet

Muslimani v znak solidarnosti v Franciji in Italiji pri katoliških mašah

Številni muslimani v Franciji in Italiji so se včeraj v znak solidarnosti s katoliki udeležili nedeljskih maš v cerkvah. Po smrti duhovnika, ki sta ga minuli teden na severu Francije umorila islamska skrajneža, je francoska islamska skupnost muslimanske vernike pozvala k duhovnemu bratstvu, pridružili pa so se jim tudi v Italiji, poroča Ansa.

Muslimani z vseh koncev Francije in Italije so se katoliških maš danes udeležili v znak solidarnosti in žalovanja po smrti 85-letnega duhovnika Jacquesa Hamela iz kraja Rouen, ki sta ga 26. julija ugrabila in ubila mlada islamska skrajneža. Več kot 100 muslimanov se je udeležilo tudi maše v Rouenu, kjer se je zgodil umor.

V pariški katedrali Notre Dame se je današnje maše po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa udeležilo tudi okoli 2000 muslimanov. Vodja islamske skupnosti v Franciji Dalil Boubakeur je po maši poudaril, da obe verski skupnosti še nikoli nista bili tako močno povezani. "Razmere so resne. Čas je, da spremenimo svoja ravnanja, da se ne delimo. Postati moramo država enakosti in bratstva," je poudaril Boubakeur.

Skupina muslimanov pod vodstvom glavnega imama Otamana Aissaouija se je udeležila tudi maše v Nici, kjer je 14. julija ob francoskem državnem prazniku v Tuniziji rojeni Mohamed Lahouaiej-Bouhlel s tovornjakom ubil 84 ter poškodoval 435 ljudi, med njimi tudi mnoge muslimane. "Biti združeni je naš odgovor na tako dejanje groze in barbarstva," je besede imama Aissaouija povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Med mašo v Rouenu je tamkajšnji nadškof Dominique Lebrun stopil med vernike in pozdravil tri muslimanske duhovne voditelje, ki so se udeležili maše, ter tri nune, ki so bile prisotne pri maši v rouenski cerkvi, ko sta terorista 26. julija ubila duhovnika.

Pozivu francoske muslimanske skupnosti k izrazu solidarnosti s katoliško skupnostjo so se pridružili tudi muslimani v Italiji. Kot poroča Ansa, so se muslimani od severa do juga države, od Milana do Palerma, danes številčno udeležili nedeljskih maš v katoliških cerkvah.

Imam kraja Vobarno na območju Brescie Ahmed El Balazi se je distanciral od teroristov in jih označil za "kriminalce in zgube". "Ni me strah. Mojega mnenja so tudi drugi imami, s katerimi sem v stiku. Ti ljudje preveč mažejo našo vero. Vedenje, da mnogi danes muslimane enačijo s teroristi, je boleče. To ni res!" je po poročanju Anse poudaril El Balazi.

V Rimu so se maše v cerkvi Santa Maria in Trastevere udeležili trije imami. "Tu smo doma." in "Naša današnja prisotnost v cerkvi je simbolno sporočilo proti terorizmu.", pa tudi "Sodelovanje med nami obstaja že dolgo. Vse vere so vere miru, bratstva in enakosti," so poudarili imami med mašo. Med drugim so dejali, da "za soočenje s terorizmom potrebujemo korajžo. Verniki ste pripravljeni sodelovati z nami, da preprečimo to prekletstvo".

Udeležba predstavnikov islamske skupnosti pri maši v Milanu je po besedah tamkajšnjega imama Muhyiddina Bottiglionija priča o "sakralnem sodelovanju, ki je tudi znak duhovne bližine s katoliško skupnostjo".

Muslimanka, ki se je udeležila maše v obalnem kraju Ventimiglia v bližini italijansko-francoske meje, je med mašo snela naglavno ruto v znak spoštovanja do katoliških vernikov, ki jih je tudi nagovorila. Kot je izpostavila, v zadnjem času zaradi nošenja naglavne rute večkrat doživi, da jo na cesti kdo zmerja s teroristko, ali nanjo kričijo. Muslimane in kristjane je pozvala, naj se ne bojijo eni drugih, saj da "smo vsi božji otroci", še poroča Ansa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.