Višje plače funkcionarjev

Premier Cerar ima sedaj neto 3187 evrov plače. Septembra se mu bo zvišala na 3308 evrov neto. Januarja pa bo znašala že 3475 evrov neto. 

Plača Karla Erjavca se bo zvišala za 246 evrov na mesec. To znese 2952 evrov na leto.

Plača Karla Erjavca se bo zvišala za 246 evrov na mesec. To znese 2952 evrov na leto.
© Uroš Abram

Predsednik vlade, generalni in državni sekretarji, ministri, poslanci ali sodniki bodo letos deležni dveh zvišanj rednih mesečnih prejemkov in drugih dodatkov v ne tako zanemarljivih zneskih. Prvo »sproščanje« varčevalnih ukrepov pri najvišjih politikih bo na vrsti že čez dober mesec. Septembra bo vlada sprostila ukrep t. i. kompresije plačne lestvice, ki je bil sprejet zaradi varčevanja leta 2013. Drugo povišanje bo sledilo predvidoma na začetku prihodnjega leta.

Odprava kompresije plačne lestvice konkretno pomeni, da se bodo predvsem javnim uslužbencem v najvišjih plačnih razredih, torej funkcionarjem, plače najbolj zvišale. Predsednik vlade Miro Cerar, pa tudi predsednik države, predsedniki parlamenta, vrhovnega in ustavnega sodišča bodo recimo od septembra dobili vsak po 263 evrov bruto več na mesec. Ministrom se bodo osnovne plače zvišale za 246 evrov, poslancem in državnim sekretarjem pa za približno 200 evrov na mesec.

Poleg osnovnih plač se bodo javnim uslužbencem povrnili nekateri drugih dodatki, ki so bili doslej zamrznjeni ali na veliko nižji ravni. Recimo regres za letni dopust. Lani so predsednik vlade Miro Cerar, predsedniki sodne veje oblasti, predsednika države in parlamenta, poslanci, ministri in državni sekretarji dobili po 100 evrov regresa. Od vključno letos ga vsi našteti dobivajo po 350 evrov. Poleg tega se bo povečala še nagrada za delovno uspešnost ali pa izplačila premij pokojninskega zavarovanja. Skratka, varčevanja za funkcionarje je uradno konec.

A to je šele prva povišica. V začetku prihodnjega leta bo sledila še ena. Minuli teden se je koalicija uskladila glede t. i. mini davčne reforme, ki bo predvsem tistim z najvišjimi dohodki prinesla razmeroma najvišje »razbremenitve«. V javnem sektorju so to spet funkcionarji. Na ministrstvu za finance so izračunali, da bodo z najnovejšo dohodninsko reformo tiste z najnižjimi dohodki, ki večinoma prejemajo minimalno plačo, razbremenili za pet milijonov evrov. Tiste z najvišjimi dohodki, z dohodki, višjimi od 1,6-kratnika povprečne plače, pa bodo razbremenili za 55 milijonov evrov.

Pri politikih ali funkcionarjih se bosta ta dva učinka pomnožila. Predsedniku vlade Miru Cerarju se bo letos septembra zaradi sprememb v plačni lestvici neto plača zvišala za približno 264 evrov bruto oziroma okrog 121 evrov neto. Ker pa bo čez nekaj mesecev sledila uveljavitev nove davčne reforme, se mu bo neto plača še dodatno zvišala za 167 evrov neto. Cerar ima sedaj neto 3187 evrov plače, po sprostitvi lestvice bo imel neto 3308 evrov in nato po spremembi dohodninske lestvice leta 2017 neto 3475 evro ali skoraj deset odstotkov več kot danes.

Medtem varčevalni ukrepi za večino prebivalstva še vedno veljajo. Več v članku Odcepljena elita na tej povezavi oziroma v tiskani Mladini, ki jo najdete na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini

  • Miro Cerar
  • Borut Pahor
  • Boris Koprivnikar
  • Karl Erjavec
  • Anja Kopač Mrak
  • Kako se jim bodo zvišale plače? V tabeli nekaj primerov konca krize za funkcionarje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.