Monika Čvorak

 |  Svet

Corbyn utrdil svoj položaj v laburistični stranki

© Garry Knight/Flickr

Bil je kar dober teden za Jeremyja Corbyna. Najprej se je bitka na višjem sodišču o pravilih glede bitke za vodstvo laburistične stranke odvila v njegov prid, potem pa so bili še na volitvah za National Executive Committee (nacionalni izvršni odbor, najvišje telo laburistične stranke, NEC) izvoljeni izključno Corbynovi podporniki, poroča Guardian. V vrstah Corbynovih kritikov znotraj stranke je mogoče slišati, da se njegov položaj zdaj zdi neizpodbiten.

Ko je bila Corbynu junija izglasovana nezaupnica znotraj stranke, ker po mnenju mnogih članov ni storil dovolj za to, da bi Velika Britanija ostala v Evropski uniji, so bile razpisane predčasne volitve za vodjo stranke, Corbynov tekmec pa je postal Owen Smith. Tako Corbynovi podporniki kot tudi nasprotniki so v zadnjih mesecih aktivno rekrutirali nove člane, zaradi česar se je članstvo povečalo na več kot pol milijona ljudi.

Stvari so se zapletle, ko je izvršni odbor sprejel odločitev, da vsem 130.000 ljudem, ki so se včlanili po 12. januarju, prepove udeležbo na volitvah. Novi člani so tako lahko glasovali le v primeru, če so plačali 25 funtov in si s tem pridobili status registriranega podpornika, ali pa če so že bili registrirani skozi članstvo v povezanem sindikatu.

Julija je skupina petih novih članov vložila tožbo na višje sodišče, v kateri je laburistično stranko zaradi omenjene odločitve tožila. V ponedeljek zjutraj je sodnik Justice Hickinbottom dosodil v prid Corbyna in dejal, da je bila prepoved glasovanja kršitev pogodb s petimi člani, ki so celotno zadevo tudi sprožili.

Izvršni odbor je takoj napovedal pritožbo na odločitev sodišča, kar je Corbynove podpornike razjezilo. Ko je že izgledalo, kot da se stranka razdvaja, so se odvile še volitve v izvršni odbor. Vseh šest novih izvoljenih članov pa je podpornikov ravno Corbyna. Svoje stolčke bodo zasedli po septembrski konferenci stranke.

Trenutno je med laburisti torej še mnogo nedorečenega – nihče pravzaprav ne ve, kako ali kdaj bodo potekale volitve, kdo bo sploh upravičen do glasovanja in kaj bo nato z rezultati, če bo pritožbi izvršnega odbora na višjem sodišče ugodeno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.