Hudo / Sushezi

Bazuka za suši

Saša Eržen
MLADINA, št. 32, 12. 8. 2016

© arhiv Mladine

Priprava sušija velja za zamudno in zapleteno. Novozelandska pogruntavščina, imenovana sushezi – že izgovarjava sušizi napeljuje na to, da je s tem pripomočkom izdelava sušijevih rolic popolnoma enostavna –, poskrbi, da se ročno zvijanje sušija, za katero potrebujemo rogoznico iz bambusa in nekaj spretnosti, spremeni v hitrostno streljanje sušijevih zvitkov. Plastični valjasti pripomoček, ki spominja na bazuko ali gigantsko injekcijo, je sestavljen iz dveh polovic, dopolnjujeta ga pokrovček in bat. S pomočjo slednjega maso stisnemo, da postane kompaktna, in nato kot klobaso iztisnemo iz naprave. A ne prehitevajmo. Sushezi najprej razpremo in ga na notranji strani rahlo naoljimo. V obe polovici naložimo riž, nanj pa polnilo. Polovici nežno stisnemo skupaj, zapremo in s potiskanjem bata riževo maso izbrizgamo na plahto iz alge, ki jo nato ovijemo okoli mase. Sushezi je uporaben še za pripravo sladic, kot je čokoladna salama, vanj lahko damo tudi testo za piškote ali maso za polpete, ki jih nato narežemo na kolobarje in spečemo. Če ustrezno polnilo nabrizgamo na vlečeno testo, je mogoče tako preprosto zarolati celo mini burek ali pito.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Saša Eržen
MLADINA, št. 32, 12. 8. 2016

© arhiv Mladine

Priprava sušija velja za zamudno in zapleteno. Novozelandska pogruntavščina, imenovana sushezi – že izgovarjava sušizi napeljuje na to, da je s tem pripomočkom izdelava sušijevih rolic popolnoma enostavna –, poskrbi, da se ročno zvijanje sušija, za katero potrebujemo rogoznico iz bambusa in nekaj spretnosti, spremeni v hitrostno streljanje sušijevih zvitkov. Plastični valjasti pripomoček, ki spominja na bazuko ali gigantsko injekcijo, je sestavljen iz dveh polovic, dopolnjujeta ga pokrovček in bat. S pomočjo slednjega maso stisnemo, da postane kompaktna, in nato kot klobaso iztisnemo iz naprave. A ne prehitevajmo. Sushezi najprej razpremo in ga na notranji strani rahlo naoljimo. V obe polovici naložimo riž, nanj pa polnilo. Polovici nežno stisnemo skupaj, zapremo in s potiskanjem bata riževo maso izbrizgamo na plahto iz alge, ki jo nato ovijemo okoli mase. Sushezi je uporaben še za pripravo sladic, kot je čokoladna salama, vanj lahko damo tudi testo za piškote ali maso za polpete, ki jih nato narežemo na kolobarje in spečemo. Če ustrezno polnilo nabrizgamo na vlečeno testo, je mogoče tako preprosto zarolati celo mini burek ali pito.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Kako postati Slovenec?

Kakšna sreča, da se nam ni treba učiti slovenščine pri 30 ali celo 50 letih

»Fental te bom z lastnimi rokami«

Če razkrivaš skrajno desnico, prejmeš grožnje

Naslovna tema

Ne streljajte na Božička

Vlada Roberta Goloba je izpeljala toliko sistemskih sprememb, da so se zoper njo postavile skoraj vse najmočnejše interesne skupine v državi