Damjana Kolar

 |  Kultura

Mladi levi letos v treh delih, ki jih bo spremljala tema zgodbe

Čisto mesto

Čisto mesto
© Christina Georgiadou

Mednarodni festival sodobnih scenskih umetnosti bo že devetnajsto leto zapored v Ljubljani gostil najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Letošnji festival, ki bo potekal od 19. do 28. avgusta, bo sestavljen iz treh delov. Prvi bo vključeval predstave, instalacije in intervencije v javnem prostoru domačih in tujih umetnikov iz desetih držav. Drugi del bo zaznamovala mednarodna konferenca Pripravljeni na spremembo (Ready to Change) z naslovom Nove politične mitologije in umetnost, tretji del pa bo umetniški laboratorij Imagine 2020 Lab z naslovom Toxic Tour.

Skozi vse tri dele pa bo festival spremljala tema zgodbe. “Ljudje smo bitja zgodb; informacije ali podatki brez umeščenosti v naracijo, v kontekst, v pripoved … nam ne pomenijo nič. Naše zgodbe, mitologije, naracije, tudi ideologije, segajo vse od zgodb o nastanku sveta, zgodb naših skupnosti do zgodb o nas samih – vsaka naša osebna okoliščina ali izkušnja je vpeta v večje zgodbe, kot so tiste o posameznih življenjih. In tudi največje zgodbe so sestavljene iz osebnih zgodb. Prav ta premica, ta vmesni prostor med individualnim in družbenim, med intimnim in globalnim, med resnico neke človeške usode in večplastnostjo družbenega dogajanja, je teren letošnjih Mladih levov. Pri zgodbah namreč ni pomembno samo, kakšne so, kakšne so relacije moči, ampak tudi čigave so – kdo so gospodarji zgodb,” so zapisali organizatorji festivala.

Festival bo odprla alegorična predstava Noč krtov, francoskega režiserja Philippa Quesneja, v kateri velikanske magične kreature iščejo zaklonišče in nas popeljejo v votlino sveta. Philippe Quesne je ustanovitelj Vivarium Studia v Parizu, ki združuje umetnike z različnih področij, avtor številnih predstav, prostorskih intervencij, instalacij in tudi direktor Théâtra Nanterre-Amandiers. Na Mlade leve prihaja že tretjič; po predstavah L’Effet de Serge in Next Day tokrat s predstavo Noč krtov, ki je trenutni hit gledaliških in festivalskih odrov.

Eden od vrhuncev festivala bo predstava Hrepenenje traja dlje v izvedbi Penny Arcade, superzvezde Warholove Tovarne, v kateri pripoveduje zgodbe gentrifikacije New Yorka. Njena zgodba je zgodba očividca, njena opažanja niso grenka, vendar včasih z obžalovanjem gleda na nove generacije, ki jim nekako ne uspe zagrabiti življenja, tako kot ga je ona.

Na festival se ponovno vrača tudi Christiane Jatahy iz Brazilije, ki se bo predstavila z video instalacijo predstave #gozdkihodi.doc, ter enfant terrible sodobne belgijske avantgarde Benjamin Verdonck, ki bo z mlado portugalsko umetnico Mario Lucio Cruz Correia poskrbel za poetična presenečenja v mestu. Na festivalu si bomo lahko ogledali tudi grško dokumentarno predstavo Čisto mesto, ki predstavlja zgodbo nevidnih delavk, čistilk, ki s vojim delom omogočajo udobje drugim v režiji Anestisa Azasa ter Prodromosa Tsinikorisa. Indijska umetnica Mallika Taneja se v miniaturki z naslovom Bodi previden spopade z narativom partiarhata, kjer je žensko telo provokacija in ne žrtev napada.

Festival bosta obiskala tudi poljska umetnika Ludomir Franczak in Karolina Brzuzan, ki skozi osebne zgodbe, izkušnje ljudi, zagrabita ideologijo: Franczak v predstavi o ponovno pridobljenih ozemljih, kjer je povojno postavljanje državnih meja izbrisalo celotno skupnost Nemcev, ki jo avtor rekonstruira skozi osebne zgodbe ljudi. Brzuzanova pa pripravi obroke, ki so jih ljudje jedli v različnih primerih lakote, in tako vstopimo v izkustvo, kako zgodbe lakot in stradanja nikoli niso samo osebne zgodbe ali zgodbe naravnih nesreč, ampak so zgodbe izkoriščanja, genocidov, požrešnosti.

Dva mladolevovska kolektiva, slovenski in nemški, sta letos prav tako na terenu zgodb. Nemški kolektiv mladih ustvarjalcev ScriptedReality, se je lotil iskanja alternativne naracije danes vseprežemajoči Hayekovi filozofski in ekonomski doktrini, ki je eden izmed temeljev neoliberalne ekonomije. Slovenski kolektiv, ki je skupaj delal v okviru No!training Laba (Barbara Kanc, Barbara Ribnikar, Jan Rozman, Kaja Lorenci, Katja Legin, Nataša Živković), pa je v dialogu s Kunderovo Počasnostjo raziskoval čas, relacijo hitrosti in počasnosti, sploh v odnosu do modernosti, tehnologije in predvsem v odnosu do (ne)zmožnosti užitka.

Robertina Šebjanič in Miha Ciglar bosta predstavila zvočno instalacijo z naslovom Subakvatična zvočna krajina, v kateri bomo izpostavljeni različnim zvokom morja, ki ima še bogatejšo zvočno sliko kot svet nad vodo. Premierno bo uprizorjena tudi nova predstava kolektiva Beton Ltd. (Katarina Stegnar, Branko Jordan in Primož Bezjak) z naslovom Ich kann nicht anders, v kateri so ustvarili svoj svet, svojo mini mentalno komuno, kjer bo zunanje dogajanje le šum, notranje, intimno dogajanje pa edina resnica. Na tradicionalnem mladolevovskem koncertu bo nastopil raper Smaal Tokk.

Festival bo zaključila predstava Suita št. 2 Jorisa Lacosta, ki navdih črpa iz Enciklopedije besed, zbirke posnetkov govora z vsega sveta. Tudi tokrat bodo vsi dogodki festivala brezplačni, zaželjeni pa so prostovoljni prispevki.

Podrobnejši program si lahko ogledate na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.