Urša Marn

 |  Mladina 33  |  Politika

Na lepi modri Donavi

... in na malo manj lepi Ljubljanici

Dunajčani se lahko v Donavi brezskrbno kopajo

Dunajčani se lahko v Donavi brezskrbno kopajo
© Profimedia

Pred desetimi leti, preden je Zoran Janković prvič postal župan Ljubljane, je v svojem predvolilnem programu obljubil: »Z ureditvijo nabrežij in novimi brvmi ter z ekološkimi in energetskimi rešitvami bomo oživili Ljubljanico, da se bodo prvi kopalci na Špici lahko kopali leta 2012.« Prišlo je leto 2012, toda kopati se ni bilo mogoče, saj je bila Ljubljanica še vedno preveč onesnažena. In tako je še danes. Ljubljanica še vedno ni uvrščena na seznam kopalnih voda, to pa pomeni, da se v njej ni varno kopati. Posledice kopanja v onesnaženi vodi so lahko prebavne, dihalne in kožne težave. Ljubljanska mestna občina je leta 2012 na ministrstvo za okolje sicer naslovila pobudo, naj preveri možnost uvrstitve Ljubljanice na območju Špice in Save pod črnuškim mostom na seznam kopalnih voda, vendar se je za obe predlagani območji izkazalo, da v sedanjem stanju nista primerni za kopanje, saj presegata mejne vrednosti bakterij fekalnega izvora.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.