Monika Čvorak, STA

 |  Politika

»To je začetek nove Evrope«

Te dni so se že drugič sestali državni predstavniki treh največjih evropskih držav po populaciji, izvzemši Veliko Britanijo. Merklova, Hollande in Renzi vztrajajo: odločitev Velike Britanije za izstop iz Evropske unije ne pomeni začetek konca povezave. Obljubili so ponovno oživljanje varnosti, spodbujanje gospodarske rasti in skrb za boljšo prihodnost za mlade.

Renzi je sprejel Hollanda in Merklovo na vojaškem letališču v Neaplju, od koder jih je helikopter odpeljal na italijanski otok Ventotene. Tam so obiskali grob Altiera Spinellija, ki je za mnoge idejni oče ideala evropske združenosti. Skupaj z Ernestom Rossijem, še enim antifašističnim intelektualcem, ki so ga prav tako zaprli na otoku med drugo svetovno vojno, je Spinelli leta 1941napisal Ventotenski manifesto, s katerim je pozival za federacijo evropskih zveznih držav. Ta bi nasprotovala nacionalizmu, ki je Evropo popeljal v vojno.

Voditelji so potem pogovore nadaljevali na italijanski letalonosilki, ki usklajuje pomorske misije EU proti tihotapljenju ljudi. »To sta dva simbola v enem. Idealne vrednote in konkretne obveznosti,« je še pred srečanjem poudaril Renzi.

Voditelji so se srečali z namenom, da začrtajo novo pot za unijo po junijskem referendumu. »Veliko ljudi je mislilo, da je z Evropsko unijo po brexitu konec, toda to ni res,« je dejal italijanski premier Matteo Renzi: »Spoštujemo odločitev Britancev, toda moramo napisati novo poglavje. Evropa po brexitu bo ponovno zagnala močne ideje o enotnosti, miru, svobodi in sanjah. Mnogi mislijo, da je problem v Evropi. Ampak resnica je obratna. Mislimo, da je Evropa rešitev težkih problemov, s katerimi se srečujemo.«

Trojica se je pogovarjala tudi o varnostnih problemih, predvsem o migrantski krizi in terorističnih grožnjah. Hollande je poudaril, da se EU sooča »z drobljenjem in delitvami« in pozval za večjo samozavest Evrope pri oblikovanju lastne obrambe, Merklova pa je dejala, da je unija pred velikimi izzivi: »Spričo islamističnega terorizma in državljanske vojne v Siriji moramo narediti več za našo notranjo in zunanjo varnost.« Predlagala je tudi večjo izmenjavo obveščevalnih podatkov.

Srečanje je potekalo tri tedne pred neformalnim vrhom EU v Bratislavi, kjer bo prav tako govora predvsem o brexitu.

Merklova bo imela sicer v prihodnjih dneh na temo brexita nemalo pogovorov. V soboto bo med drugim ob premierjih Bolgarije, Avstrije in Hrvaške gostila tudi slovenskega premierja Mira Cerarja. Slednji je v soboto napovedal, da se želi pogovarjati tudi o vprašanju varnosti in migracij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.