Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 1. do 4. septembra.

Četrtek, 1. september

V Gledališču Park Murska Sobota bo ob 18.00 otvoritev festivala Fronta@ sodobnega plesa s predstavo "Železno modra," avtorja Milana Tomašika, ki jo zaznamuje fizičnost in izjemna koreografska ekspresivnost, Ob 21.00 bo sledila predstava "Relikvija," grškega umetnika Euripidesa Laskaridisa, v kateri se loteva sodobnih razmejevanj med različnimi oblikami performativnih umetnosti.

Relikvija

Relikvija

V Galeriji Kapelica Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo japonskega umetnika Nela Akamatsuja z naslovom Chijikinkutsu, lanskoletnega dobitnika zlate Nike za področje zvočne umetnosti na festivalu Ars Electronica v Linzu, ki je z uporabo geomagnetizma in električnega toka ustvaril instalacijo, ki subtilne s zvoke s tradicionalnega japonskega vrta prestavlja v kontekst medijske umetnosti. V prehodu na Kersnikovi pa bodo odprli zvočno instalacijo Nine Dragičević z naslovom Vox Populi(st) v okviru zvočnega vrta Sonoretum. 

Nelo Akamatsu

Nelo Akamatsu

V Stolpu Škrlovec Kranj bo ob 20.00 v okviru festivala neodvisne filmske produkcije FilmMixer slovenska premiera češkega dokumentarnega filma Girl Power, ki prikazuje ženske grafitarke iz 15 svetovnih metropol. Po projekciji bo sledil pogovor z avtorico filma Sany, ki ga bo vodila Mankica Kranjec.

fFiU2NBlfSQ

V APT Novo mesto bo ob 20.00 premiera avtorskega projekta Plovemo, ki je nastal po motivih Igric (1957) Dominika Smoleta. Jana Menger je skupaj z ekipo nastalo besedilo prostorsko prestavila v koreografski medij, v katerem jo zanimajo predvsem različni načini utelešenj (družbenega, političnega) sistema.

© Barbara Čeferin

V Kinodvoru Ljubljana bo ob 21.00 premiera filma Vojna, danskega režiserja in scenarista Tobiasa Lindholma. Gre za film o moralnem spopadu načel in pravil, pa tudi o usodnih posledicah odločanja v okoliščinah, kjer nobena odločitev ni enoznačno pravilna ali napačna. 

6IJPIL2Kh8Q

Petek, 2. september

V Stolpu Škrlovec Kranj bo ob 19.00 v okviru festivala neodvisne filmske produkcije FilmMixer premiera filma Tangerine, ameriškega režiserja Seana Bakerja, ki pripoveduje zgodbo dveh transspolnih prostitutk in je v celoti posnet z mobilnim telefonom.

ALSwWTb88ZU

V Mini teatru Ljubljana bo ob 20.00 slovenska premiera predstave Tiest po besedilu Lucija Aneja Seneke, ki je nastala v koprodukciji Mini teatra, Novog kazališta Zagreb, Zadrasnova in Silbe Environment Art. Seneka je brez dvoma predhodnik psihoanalize, vsekakor pa mojster podrobnega opisovanja pošastnih posameznikov, predvsem njihovih dejanj in njihove neprizanesljive samoanalize: Medeja in Tiest sta v tem smislu njegova najizrazitejša lika. Rad ima podroben opis zločina, prizore klanja, trupel, dobesedno razkosavanje teles, kanibalizem. Režija: Ivica Buljan

© Mark Požlep

V ljubljanskih Križankah bodo ob 20.30 v okviru 64. Ljubljana Festivala nastopili Laibach in Simfonični orkester RTV Slovenija. V prvem delu nastopa bodo ob 30. obletnici postavitve retrogardistčnega dogodka Krst pod Triglavom premierno predstavili 30-minutno avtorsko kompozicijo po motivih Krsta pri Savici Franceta Prešerna.Ta skladba bo odigrana v povezavi z Laibachovo interpretacijo odlomka iz nedokončane Griegove opere Olaf Trygvasson, ki tematizira krvavo rojstvo krščanstva na Norveškem in Švedskem. V drugem delu pa bo Laibach predstavil še nabor skladb, ki jih je 9. februarja v Bruslju odigral s simfoniki, vendar bodo v Ljubljani aranžmaji dodelani za večji orkester. Dirigent: Simon Dvoršak

ckOCgmK21gE

Sobota, 3. september

Na škofjeloškem gradu Škofja Loka bo ob 21.00 nastopila metal skupina Noctiferia, ki bo predstavila akustični album Transnatura.

PMatT39Mifs

Nedelja, 4. september

V Lutkovnem gledališču Marbor bo ob 20.00 na ogled plesno-gledališka predstava Morgan in Freeman, madžarskega plesalca in koreografa Ferenca Fehérja. Njegov odrski izraz je svojstvena mešanica improviziranega giba in fizičnega gledališča, ki ga nenehno razvija in nadgrajuje z novimi gibalno-fizičnimi postopki. Zaključna predstava treh festivalov: 27. Poletnega lutkovnega pristana Lutkovnega gledališča Maribor, 21. festivala sodobnih performativnih praks Performa MKC Maribor in 10. Platforme sodobnega plesa Plesne izbe Maribor.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.