Darja Kocbek

 |  Politika

Prekinitev pogajanj o sporazumu z ZDA je jalova, če bo uveljavljen sporazum s Kanado

Protesti proti TTIP so se odvijali tudi v Sloveniji

Protesti proti TTIP so se odvijali tudi v Sloveniji
© Borut Krajnc

Francoska vlada bo ta mesec Evropsko komisijo pozvala k ustavitvi pogajanj med EU in ZDA o trgovinskem sporazumu (TTIP), je napovedal državni sekretar na francoskem ministrstvu za trgovino Matthias Fekl. Pred njim je pogajanja za »de facto propadla« označil nemški podkancler in gospodarski minister Sigmar Gabriel. Evropska komisija ob tem zatrjuje, da ima soglasen mandat vseh 28 članic EU, torej tudi Slovenije, za nadaljevanje pogajanj, ki jih želi zaključiti do konca leta.

Po besedah tiskovnega predstavnika evropske komisije Margaritisa Schinasa je konec junija na zadnjem zasedanju evropskega sveta predsednik komisije Jean-Claude Juncker voditelje vseh 28 članic EU izrecno prosil, naj mu odgovorijo z da ali ne, ali se strinjajo z nadaljevanjem pogajanj o sporazumu TTIP. Vsi, torej tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je sicer maja grozil z blokado pogajanj, so se po Schinasovih besedah strinjali, da se strinjajo z nadaljevanjem pogajanj. Takrat je, kakor je nadaljeval, Evropska komisija drugič po letu 2013 dobila soglasen mandat za nadaljevanje pogajanj.

Da se bodo pogajanja v jeseni nadaljevala, je po poročanju STA Gabrielove besede zanikala nemška vlada. Njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert je dejal, da je nadaljevanje pogajanj o sporazumu pravilna pot, kljub različnim pogledom, ki jih imata do pomembnih vprašanj EU in Washington. »V Franciji ni več politične podpore za pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA, zato bomo pozvali k ustavitvi pogajanj,« je dejal minister Fekl.

Dodal je, da se je v pogajanjih, ki jih v imenu članic unije vodi evropska komisija, tehtnica nagnila v korist Američanov, poroča STA. »Američani ne dajo nič ali le drobtinice. Tako naj pogajanja med zavezniki ne bi potekala,« je dejal in dodal, da je treba sedaj pogajanja končati, da bi jih lahko znova začeli na dobrih temeljih. Francija se torej sporazumu ne odpoveduje, samo na novo želi začeti pogajanja. Francija bo po Feklovih besedah ustavitev pogajanj predlagala na srečanju ministrov, zadolženih za zunanjo trgovino, septembra v Bratislavi.

Za državljane, ki jim podporniki sporazuma TTIP v EU zagotavljajo, da ne bodo pristali na znižanje zdravstvenih, socialnih in okoljskih standardov, je pomembno predvsem majsko razkritje delov sporazuma.

Iz njih je med drugim razvidno, da ZDA v pogajanjih močneje pritiskajo na EU, kot je bilo znano doslej. Greenpeace svari, da Evropi po sklenitvi sporazuma grozijo precej nižji okoljevarstveni standardi od sedaj veljavnih. Tako imenovano načelo preventive, ki zdaj velja v EU in dovoljuje le proizvode, ki dokazano ne škodujejo ljudem in okolju, naj bi zamenjalo v ZDA veljavno načelo tveganja. Po tem načelu bi lahko v Evropi tržili tudi sporne in v številnih evropskih državah, tudi Sloveniji, prepovedane gensko spremenjene organizme (GSO), dokler ne bo dokazano, da so škodljivi.

Z objavo dokumentov s pogajanj so navadni državljani prvič dobili neposreden vpogled v pogajanja, ki potekajo od leta 2013 in za katera podporniki sporazuma, zlasti pa na evropski komisiji trdijo, da so najbolj transparentna od vseh dosedanjih pogajanjih o prostotrgovinskih sporazumih. Zakaj so prostotrgovinski sporazumi, ki jih Evropska unija sklepa z Ameriko in Kanado, pot v hlapčevstvo, je oktobra 2014 v Mladini pojasnil Marcel Štefančič, jr.

Med kritiki TTIP je evropski poslanec Igor Šoltes, ki je te dni na Skupnost občin Slovenije in Združenje občin Slovenije naslovil poziv k razglasitvi slovenskih občin za območja brez spornih prostotrgovinskih sporazumov oziroma za tako imenovana »območja brez TTIP«. S tem bi slovenske občine sledile zgledu že skoraj 2000 evropskih lokalnih skupnosti, ki se je že priključilo vseevropski kampanji TTIP Free Zones. Med njimi so deli mest, cela mesta ali regije, vključno z Barcelono, Liverpoolom, Madridom, Sevillo, Brusljem, Berlinom, Dunajem, Amsterdamom in Milanom. Med slovenskimi občinami sta se že priključili mestni občini Celje in Maribor. »Skrajni čas je, da odločno nasprotovanje spornim trgovinskim sporazumom izrazijo tudi preostale slovenske občine,« piše Šoltes. 

Ob tem, ko pogajanja o TTIP še potekajo, je drug sporazum, ki po mnenju nasprotnikov za državljane ni nič manj nevaren, dejansko je trojanski konj za TTIP, že tik pred podpisom. To je celoviti gospodarski in trgovinski sporazum med EU in Kanado (CETA). Evropska komisija je pred dopusti predlagala, da bi ga lahko začasno uveljavili že takoj, ko bo podpisan, torej v jeseni letos, kar je preden bodo o njegovi ratifikaciji odločili nacionalni parlamenti držav članic. Če bo ta predlog uveljavljen, bo sporazum CETA uveljavljen s trikom.

Trik, s katerim evropska komisija želi čim prej uveljaviti sporazum CETA, lahko preprečijo le države članice tako, da zavrnejo predlog za začasno uveljavitev sporazuma. O tem bodo s kvalificirano večino glasov predvidoma 18. oktobra odločali ministri pristojni za trgovino. Podpis sporazuma CETA je nato predviden na vrhu EU-Kanada 27. oktobra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.