Borut Mekina

 |  Mladina 35  |  Politika

Sekretarjevo trpljenje

Cerarjev sekretar je sodstvu jemal ugled in dostojanstvo 

Sekretar vlade in (nekdanji) sodnik Darko Krašovec

Sekretar vlade in (nekdanji) sodnik Darko Krašovec
© Borut Krajnc

Če bi recimo generalni sekretar vlade Darko Krašovec – sicer sodnik, ki mu status miruje – imel zgolj slab dan, bi mu lahko odpustili. Če bi na eni od sostatus miruje – imel zgolj slab dan, bi mu lahko odpustili. Če bi na eni od sostatus miruje – imel zgolj slab dan, dnih obravnav kot zastopnik stranke po nesreči zahteval, naj se iz postopka izločijo vsi slovenski sodniki in vsa slovenska sodišča, češ da so vsa sodišča in vsi sodniki neposredni del »organizacije«, ki njegovo stranko toži, torej Slovenije, bi zamahnili z roko. Tudi če bi v nadaljevanju dodal, da so vsi sodniki v Sloveniji kontaminirani, pristranski, ker so v delovnem razmerju pri Sloveniji, so torej »finančno in zaposlitveno odvisni od tožeče stranke«, bi lahko zahtevo pripisali neprespani noči.

Toda ne, Darko Krašovec izločitev sodišč, sodnikov, ki naj bi bili del kontaminirane organizacije, ni zahteval le pred domžalskim okrajnim sodiščem, ampak čisto zares in vztrajno še pred višjo instanco, ljubljanskim okrožnim sodiščem, in pred vrhovnim sodiščem v prepričanju, da bi bile s sojenjem v Sloveniji njegovi stranki, ženi, kršene človekove pravice.

Seveda je vrhovno sodišče sklenilo, da so te zahteve in trditve lahko le plod »popolnega nepoznavanja vloge sodnika in sodišča ter osnov civilnega prava«. Te dni je svoje dodala še komisija za etiko in integriteto pri sodnem svetu, ki je sklenila, da je Krašovec z omenjenimi zahtevami »državi jemal ugled in dostojanstvo sodstva«. Sodni svet pa naj bi že predlagal, da se začne disciplinski postopek.

Precej nenavadno je, da je Krašovec še vedno generalni sekretar vlade in bi v skladu z etičnim kodeksom vlade Mira Cerarja moral z »državotvorno držo« krepiti suverenost Slovenije. Cerar ga je na to funkcijo imenoval zgolj nekaj ur po potrditvi v parlamentu. Je njegova prva kadrovska izbira. Vprašanje pa je, kako dolgo še bo …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.