Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 8. do 11. septembra.

Četrtek, 8. september

V Gledališču Glej Ljubljana bo ob 20.00 na ogled predstava Nomansland, mednarodnega gledališkega kolektiva Subpoetics International. Predstava o notranjem nemiru razseljenih duš, ki se znajdejo v večnih vicah begunskega taborišča, skozi pesem, poezijo in gib raziskuje komleksnost življenj, živetih skozi in z travmo. 

V Plesnem teatru Ljubljana bo ob 21.00 premiera plesnega prvenca Jerce Rožnik Novak in Leona Mariča z naslovom "Hweōl...V vrtincu časa." Neskončni notranji monologi, ustvarjanje pričakovanj, pritiski, bližina, dotik, pogled, zgodbe brez konca... Red, kaos, krog. Kroženje (telesa) in valovanje (glasbe) sta vedno v sozvočju; kdo poganja koga ali kaj? Soočenje, ki pripelje do različnih stanj izčrpanosti, hkrati ustvarja atmosfero, v kateri se lahko izgubiš v... Tir telesa je krožnica, telo je Hweōl; okrogla naprava, ki se vrti okoli svoje osi in poganja stvari naprej... Kaj pomeni ostati individualen v kroženju in večnem vračanju, kdo nam narekuje mejo? Fizični prostor, lastno telo ali gledajoči drugi...

© Sunčan Stone

Na Letnem vrtu Gala hale (Metelkova) Ljubljana bo ob 21.00 v okviru cikla Pozor, nov bend na vidiku! nastopila francoska indie post-folk skupina Throw Me Off The Bridge.

RbAPKYVSvfg

Petek, 9. september

V Lapidariju Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki bodo ob 18.00 odprli razstavo Mateje Kavčič z naslovom Zavetja. Zgodba, ki jo je umetnica domišljeno umestila v razstavni prostor, je polna simbolov in intuitivnih nastavkov, kot tudi referenc na zgodovino krajinske umetnosti. Koncept postavitve, ki je determiniran že z naslovom, seveda ni namenjen zgolj samemu sebi in imanentni estetski komponenti, temveč spodbuja in nagovarja k interakciji. Kustos razstave: Goran Milovanović

© Tomaž Grdin

V Umetnostni galeriji Maribor bodo ob 19.00 odprli skupinsko razstavo z naslovom Srečno, arheologi!, ki je nastala ob 10. obletnici eksperimentalnega ustvarjanja kolektiva OTTO-Prod, ki deluje med Mariborom in Marseillom. Razstava obsega 30 del, nastalih v preteklem desetletju v Sloveniji in tudi drugod, ob tem pa bo v Kulturnem centru Pekarna potekala tudi noč performansov in koncertov v živo. Sodelujejo: Fouad Bouchoucha, Gilles Desplanques, Paul Destieu, Quentin Destieu & Sylvain Huguet, Harm van den Dorpel, Yves Duranthon, Jérôme Fino & Arnaud Rivière, Antonin Fourneau, Anne-Valérie Gasc, Lucien Gaudion, Janez Janša, Jankenpopp, Labomedia, Yann Leguay & Pacôme Béru, Monsieur Moo & Louise Drubigny, Luce Moreau, Pierre-Étienne Morelle, Olivier Morvan, son:DA, Guillaume Stagnaro, Veli & Amos, Artie Vierkant, Zombectro.

Jérôme Fino & Arnaud Rivière: E-Drumming Is Not A Crime, 2014

Jérôme Fino & Arnaud Rivière: E-Drumming Is Not A Crime, 2014

Na Letnem vrtu Gala hale (Metelkova) Ljubljana bosta ob 20.00 ob 23. obletnci AKC Metelkova mesto nastopili skupini The Canyon Observer in Čao Portorož. Po koncertu bodo v dvorani sledili bodo DJ seti Haiku Garden, Ludovik Material, Nina Bulatovix, Red Five Point Star, ŠKM Banda. 

68_88ULF1R4

V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bodo ob 20.30 odprli festival sodobne lutkovne umetnosti Lutke 2016 s predstavo Odhod v izvedbi finskega vizualnega gledališča WHS. Črno-bela kinematografska estetika predstave si sposoja inserte iz filmov Michelangela Antonionija in brska po vprašanjih tujosti, absurda in šumov v komunikaciji med posameznikoma. Režija: Kalle Nio

© Tom Hakala

Sobota, 10. september

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 20.00 nastopila ameriška glasbenica Chan Marshal aka Cat Power, ki bo predstavila zadnji album "Sun," na katerem se spogleduje z elektronskimi ritmi.

I6AGQ_L1KF8

V Križevniški cerkvi v Ljubljani bo ob 20.00 potekal pred-dogodek festivala Sonica, na katerem se bosta z avdio-vizualnim performansom "Reflections" predstavila japonski noise ustvarjalec Takami Nakamoto (Nonotak) in francoski bobnar Sebastien Benoits.

dGyCHP0g3zA

Nedelja, 11. september

V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo ob 20.00 v okviru festivala Lutke 2016 na ogled predstava nizozemskega gledališča Hotel Modern z naslovom Taborišče, pretresljivo zgodbo s 3500 lutkami med barakami, tračnicami, bodečo žico in opazovalnimi stolpi v Auschwitzu. Ponovitvi: 12. septembra ob 11.00 in 17.00

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.