IK, STA

 |  Svet

V Indiji stavkalo več deset milijonov delavcev

© WikiCommons

Več milijonov javnih uslužbencev v Indiji se je včeraj udeležilo celodnevne stavke proti predsedniku vlade Narendra Modiju in njegovim reformam za večjo privatizacijo in predlogu glede nove ureditve minimalne plače. Zaradi stavke je bilo zaprtih več bank, trgovin in šol po celotni državi. 

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je včerajšnji stavki pridružilo do 150 milijonov delavcev iz različnih sektorjev, med njimi zdravstva, bančništva in rudarstva.

Na jugu države javni prevoz ni obratoval, zato nekateri dnevni migranti in turisti niso mogli na pot. Minister za premog in energetiko Piyush Goyal je sporočil, da imajo še vedno dovolj velike zaloge premoga in pomiril državljane, ki so se bali, da bi zmanjkalo elektrike.

Stavko je sklicalo deset večjih indijskih sindikatov, ko se jim ni uspelo uskladiti s finančnim ministrom Arunom Jaitleyem glede minimalne plače. Finančni minister je namreč predlagal dvig minimalne plače iz 6396 rupijev, kar je približno 85 evrov, na 9100 rupijev oziroma 121 evrov.

Sindikalisti stremijo k vzpostavitvi univerzalne socialne varnosti ter dvig minimalne plače na 18.000 rupijev oziroma 240 evrov zaradi vedno višjih cen. Vladi poleg tega očitajo predvsem ostre privatizacijske postopke. Z njimi želi vladajoča stranka Bharatiya Janata (BJP) zrahljati pogoje za vstop tujih investitorjev v trg, hkrati pa želi vlada zapreti državne družbe, ki ustvarjajo izgubo, a zaposlujejo veliko število ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.