Damjana Kolar

 |  Kultura

Bogata bera dokumentarcev v Mariboru

Na festivalu bo na ogled tudi film Houston, imamo problem!, režiserja Žige Virca

Na festivalu bo na ogled tudi film Houston, imamo problem!, režiserja Žige Virca

V Sodnem stolpu Maribor bo med 7. in 11. septembrom potekal 5. mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki ga organizira MITRA, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji. V Maribor prihajajo svetovne uspešnice, zmagovalni filmi velikih festivalov in koprodukcije. Leto 2016 zaznamujejo ljudje na begu in izgubljena življenja v krajih, ki so nam vedno bližje. Festival odpirajo s temo, ki se ji nihče ne more več ogniti, kljub vse večjemu pomanjkanju empatije v primežu pomanjkanja časa. Novi sosedje prihajajo.

Predfestivalski dogodek bo v ponedeljek, 5. septembra ob 20.30 v Salonu uporabnih umetnosti s projekcijo filma Ljubezenska odiseja. Hrvaška dokumentaristka Tatjana Božić po vrsti neuspelih poskusov znova odkrije ljubezen svojega življenja. Ko pa ji zopet grozi, da bo šla zveza po zlu, se zave, da mora obrniti nov list. Tokrat ji mora uspeti. Zato se odloči obiskati peterico svojih bivših v Moskvi, Hamburgu, Londonu in Zagrebu, da bi ugotovila, zakaj ji je v vsakem razmerju spodletelo. S krepko dozo samoironije in iskrene strasti razgalja svoje pretekle zveze in sooča sebe ter svoje bivše ljubimce z vso kompleksnostjo in nelagodjem sodobne ljubezni.

J0Inf3rnF44

DOKUDOC, ki letos podaljšuje svoje dogajanje na pet dni, predstavlja bogat nabor slovenskih avdiovizualnih del, 50 domačih in tujih dokumentarnih filmov, od tega so 13 slovenskih dokumentarnih filmov uvrstili v tekmovalni program. Žirija, ki jo sestavljajo Rada Šešić, Andrea Kuhn in Maja Malus Azhdari, bo letos prvič izbrala slovenski dokumentarni film, ki bo dobil naziv IZBRANI DOKUDOC 2016. 

Festival bodo začeli v sredo, 7. septembra ob 16.00 s projekcijami slovenskih dokumentarnih del Kot metek po Evropi, režiserja Maura Toninija in Doberdob-Roman upornika, režiserja Martina Turka. Ob 19.00 bo na sporedu Voda življenja (r. Steven Larkin, Joske Slabbers), v katerem junakinja razkrije svojo globoko povezanost in poseben odnos do vode skozi pripoved o svojih izkušnjah z vodo v njenih različnih oblikah – od bazena do reke Zambezi ter premiera filma Dokler me vdih ne loči, režiserke Haidy Kancler, ki govori o prvem Slovencu, ki se je le z enim vdihom potopil 111 metrov globoko ter sodi med deset najboljših potapljačev na vdih na svetu.

Slavnostno odprtje festivala bo ob 21.00 s premiero kratkega dokumentarnega filma Meje v režiji Damjana Kozoleta, ki je na sarajevskem filmskem festivalu prejel posebno priznanje za človekove pravice. Meje je film o dnevu, ko je lepa slovenska pokrajina dobila nelep spomin. Kolona beguncev in migrantov si v spremstvu vojakov in policistov utira svojo pot od schengenske meje med Slovenijo ter Hrvaško proti sprejemnemu centru v Brežicah. Nadaljevali pa bodo s premiero filma Dobrodošli v Evropi, režiserjev Antonie Kilian in Jakoba Weidnerja, kjer boste lahko spoznali še več zgodb prebežnikov. Ob 23.oo bo sledila premiera dokumentarcev mladih avtorjev, nastalih na letošnji DOKU delavnici pod mentorstvom Nemanje Babiča v sodelovanju z Luksuz produkcijo, DZMP Krško in Kulturnim inkubatorjem, MKC Maribor.

V sekciji DOKU retro se bodo s projekcijo kratkih dokumentarnih filmov poklonili filmskemu režiserju Filipu Robarju Dorinu, ki mu bodo podelili plaketo DOKUMENTARNO IME 2016. Filip Robar Dorin je tudi filmski publicist, aktivist, prevajalec in nekdanji direktor Filmskega sklada Republike Slovenije, sedanjega Slovenskega filmskega centra. Artikuliran avtor in iskriva osebnost, ki beleži pomembna dela za slovenski dokumentarizem. Podelitev plakete s predvajanjem dokumentarnih filmov avtorjevih izbranih del bo v nedeljo, 11. septembra, ob 18. uri, v Sodnem stolpu. Skozi DOKU pogovore bodo osvetlili pomembne točke slovenskega dokumentarizma, pripravljajo pa tudi vseslovensko srečanje dokumentarnih ustvarjalcev Dokumentarno kreativnega kolektiva.

Več o programu si lahko ogledate na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.