Bavčar obsojen na pet let zapora, že napovedal pritožbo

© Matej Pušnik

Igor Bavčar in brata Sušinski so bili tudi v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz obsojeni. Bavčarju je sodišče izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo Sušinskega pa na dve leti. Bavčar je bil sicer obsojen za pranje denarja, oproščen pa obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja. Ob tem je že napovedal pritožbo na višje sodišče.

Tožilec Jože Kozina je sicer za nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja predlagal sedemletno zaporno kazen. Na sedem let zapora je bil obsojen tudi v prvotni sodbi, ki jo je nato vrhovno sodišče lani jeseni razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Sodba ljubljanskega okrožnega sodišča sicer še ni pravnomočna, nanjo se lahko pritožijo tako obsojeni kot tožilec Kozina.

Ponovno sta bila obsojena tudi nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski, za katerega je tožilec Kozina predlagal tri leta zapora, in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, za katerega je predlagal dve leti zapora. Senat prvostopenjskega sodišča je v tem delu v celoti sledil njegovemu predlogu. Na sodišče bratov Sušinski danes sicer ni bilo, njuni odvetniki pa odločitve prvostopenjskega sodišča niso komentirali.

Sodnica Vladislava Lunder je v današnjem izreku sodbe poudarila, da je bilo dokazano, da so obtoženi vedeli, da razpolagajo z denarjem, ki izvira iz kaznivega dejanja. Zato so želeli njegov izvor zakriti, med drugim s kupovanjem delnic.

"Nedvomno je, da je Nastja Sušinski na račun Microtrusta prejel 21 milijonov evrov, za katere je vedel, da izvirajo iz kaznivega dejanja, s tem pa razpolagal. Enako velja tudi za Bavčarja in Kristjana Sušinskega," je poudarila Lundrova. Izvor tega denarja so nato prikrivali, čeprav so ga imeli tudi na računih na banki v Sloveniji.

Po drugi strani pa, kot je dodala, v dokaznem postopku sodišče ni ugotovilo, da bi Bavčar nagovarjal nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota k zlorabi položaja. Čeprav so nekatere priče trdile, da naj bi bil posel izpeljan po Bavčarjevih idejah, pa tega tožilstvo, ko je dejala Lundrova, ni dokazalo.

Sodišče je danes sicer odločilo še, da mora Bavčar vrniti nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonito pridobljenih sredstev, Kristjan Sušinski pa nekaj več kot dva milijona evrov. Pivovarno Laško je senat okrožnega sodišča s premoženjsko pravnim zahtevkom usmeril na pravdo.

Sojenje v omenjeni zadevi se vrti okrog preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Igor Bavčar je današnjo sodbo okrožnega sodišča, po kateri je bil obsojen na pet let zapora, označil za nenavadno. Kot je dejal po izreku, je bila nenavadna tudi obrazložitev, saj je sodnica pri svoji odločitvi v nekaterih delih sledila odločitvam vrhovnega sodišča, spet v drugih pa ne. Ob tem je Bavčar napovedal pritožbo na višje sodišče.

Kot je pri odhodu iz sodne dvorane okrožnega sodišča dejal nekdanji predsednik uprave Istrabenza, je trajalo sedem let, da smo bližje pravici, in zdi se, da bo še nekaj časa trajalo, da bomo še bližje. 

"Očitno gremo naprej na višje sodišče, pritožba sledi in prepričan sem, da bo pravica zmagala," je še dejal Bavčar.

  • Slika 210023
  • Slika 210024
  • Slika 210025
  • Slika 210026
  • Slika 210027

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.