Damjana Kolar

 |  Kultura

Prva edicija festivala sodobnih idej Indigo

Takami Nakamoto, Sebastien Benoits: Reflections

Takami Nakamoto, Sebastien Benoits: Reflections
© Arnaud Deprez

V Ljubljani bo med 7. in 10. septembrom potekal festival sodobnih idej Indigo - nova festivalska platforma sodobnih tokov v umetnosti, kulturi, medijih, glasbi, filmu, gledališču, oblikovanju, ki  združuje nosilce kulturne produkcije v četrti okrog Gosposke in Križevniške ulice, od Trga francoske revolucije do Novega trga. Prva edicija festivala se ukvarja s strategijami premagovanja strahu pred neznanim skozi aktualne spremembe v okolju in družbi, razdeljena pa je na osem sklopov: Pogovori, Dizajn, Film, Umetnost, Teater, Glasba, Zabava in "V živo."

Festival, ki je nastal v produkciji MGML in Marsh Creative Production iz Beograda si želi, da se polje kulturnih ustanov, ki domujejo v tem prostoru, poveže z idejo participacije civilne iniciative, nevladnih organizacij v povezavi z domačim in mednarodnim okoljem. Tema letošnjega festivala je strah in prav zato ima festival podnaslov Ni strahu / No Fear. "Strah je prisoten v našem vsakdanjem življenju, zadošča samo, da se ozremo na katerikoli današnji vseprisotni medij, pa lahko potrdimo to pretečo ugotovitev. Mi od strahu ne bežimo, nasprotno, želimo, da se o njem pogovarjamo – v univerzalnem jeziku glasbe, oblikovanja, gledališča, filma," pravijo organizatorji festivala.

Festival bo v sredo ob 18.oo na Trgu francoske revolucije odprla razstava plakatov z naslovom Pest v oko, na kateri bo predstavljenih 15 del po izboru Ajdina Bašića, ki se vsebinsko navezujejo na burno zgodovino Balkana. Na razstavi sodelujejo: Rafaela Dražić, Bojan Hadžihalilović, Bardhi Haliti, Enes Huseinčehajić, Mirko Ilić, Tomato Košir, Dejan Kršić, Vasja Lebarič, Tanja Radež, Slavimir Stojanović, Škart, Borut Vild, Novi kolektivizem, Peterica anonimnežev, Studio Ajax. Sledila bo otvoritev razstave v Galeriji Vžigalica z naslovom Retorika - Trenutek potem, avtorjev Bare Kolenc in Ateja Tutte. Projekt se je začel leta 2014 z raziskavo #Retorično telo, se nadaljeval leta 2015 z vizualno postavitvijo Retorika v spletnem prostoru in s predstavo Metamorfoze 3: Retorika, leta 2016 pa se bo vzpostavil kot serija vizualnih in zvočnih instalacij ter performansov v galerijah. Vizualna postavitev v Galeriji Vžigalica se usmerja na moment posrednega ali neposrednega retoričnega učinka: kako besede odzvanjajo v prostoru in času, kako lahko ena izgovorjena beseda spremeni tok dogodkov, kje je njena politična moč, kako apelira, kako angažira, kako aktivira? 

V Mestnem muzeju bo na ogled instalacija z naslovom Avtobusna postaja, ki sta jo oblikovala študenta Akademije za vizualno umetnost Lara Papov in Gregor Rozman. Instalacija raziskuje pojem migracije in srečevanj, za kar je avtobusna postaja nadvse primeren medij. Dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana so za obiskovalce pripravili odprto šolo risanja. V Atriju SAZU pa bo na ogled razstava Young Balkan Designers 2016: Novo analogno, ki bo predstavila izdelke oblikovalcev platforme Balkan Design Network, ki je nastala na podlagi sodelovanja mladih, prodornih oblikovalcev s področja jugovzhodne Evrope. Razstava želi vzpostaviti platformo sodelovanja med novimi oblikovalskimi močmi tega prostora.

V sklopu festivala bodo pripravili niz pogovorov, razdeljenih v sklope Dizajn, Arhitektura, umetnost, oblikovanje in Ekologija. V prvem sklopu bodo sodelovali Bojan Hadžihalilović, Dejan Kršić, Rick Poynor in Borut Vild, v drugem Špela Hudnik, Maja Lalić, Blaž Peršin, Slaven Tolj, Michael Obrist (kolektiv feld72) in Miloš Kosec (revija Outsider), v tretjem pa Luea Ritter, Marko Paunović, Srdjan Stanković in Christopher Weiss.

V okviru filmskega programa z naslovom Resnica ali izziv? Eksperimentalni film in dokumentarni obrat, 1984-2016 bodo pripravili tridnevni program eksperimentalnega dokumentarnega filma, esejskega filma, etnografije in digitalnih podob, ki zajema izbor Naceta Zavrla, diplomanta filmskih študij King's Collegea iz Londona. Svoja dela pa bodo predstavili tudi Leo Gabin, Harun Farocki, Isaac Julien, Chris Marker, Ben Rivers, Eva Rodbro, Ben Russell, Soda Jerk in Martine Syms.

Gledališki program, ki bo potekal v Mini teatru, sestavljata Senekova antična tragedija Tiest v režiji Ivice Buljana in predstava O, končno je nastopil čas za jutri, ki je nastala v sodelovanju Gimnazije Poljane ter Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. V glasbenem programu bodo nastopili Bowrain ter japonski noise ustvarjalec Takami Nakamoto, ki je združil moči s francoskim bobnarjem Sebastienom Benoitsom. 

Podrobnejši program je dostopen na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.