IK, STA

 |  Politika

Zakaj bo SDS izgubil tožbo proti državi 

Predsednik stranke SDS Janez Janša in odvetnik Franci Matoz

Predsednik stranke SDS Janez Janša in odvetnik Franci Matoz
© Borut Krajnc

Verjetnost uspeha odškodninske tožbe SDS zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014 je po oceni pravnika Rajka Pirnata "zelo majhna ali praktično neobstoječa". Kot je dejal za STA, namreč ni povsem jasno, v čem bi bile v tem primeru izpolnjene temeljne postavke odškodninske odgovornosti. Pirnat meni, da ni verjetno, da bi v tem primeru obstajala odškodninska odgovornost države. V prvi vrsti po njegovih besedah manjka element protipravnosti, ki ga kot pogoj za obstoj odškodninske odgovornosti države v 26. členu opredeljuje ustava.

Po sodni praksi po njegovih besedah ne zadošča vsakršna protipravnost. Ne zadošča denimo položaj, ko nižje sodišče sprejme eno odločitev, višje pa drugačno in razveljavi prejšnjo, je povedal pravnik. Samo če bi prvostopenjsko sodišče zelo jasno in očitno ravnalo protipravno, bi bilo to lahko podlaga za odškodninsko odgovornost. V sodni praksi so taki primeri denimo prekoračitev pristojnosti, očitna zloraba ali ravnanje, ki je povsem v nasprotju z obstoječo sodno prakso, je navedel Pirnat.

Pri zahtevku na izgubljeni dobiček mora biti izpolnjen tudi pogoj, da je gotovost nastanka tega dobička jasno izkazana. Kot je pojasnil Pirnat, mora biti jasno izkazano, da bi oškodovanec prihodek prejel, če ne bi prišlo do škodnega ravnanja. To pa je v tem primeru po njegovih besedah "praktično nemogoče dokazati".

Je pa z drugim elementom povezan tudi tretji, in sicer obstoj vzročne zveze. Med dejanjem in nastopom škode mora biti jasna in nedvoumna vzročna zveza, da je torej eno pripeljalo do drugega. V kompleksnem položaju, kot so volitve, pri katerih na odločanje vplivajo zelo številni elementi in presoje znotraj volilne kampanje, pa je ključno vlogo pri izidu "tako rekoč nemogoče pripisati samo enemu razlogu", je še dejal pravnik.

Ker je verjetnost uspeha te odškodninske tožbe izjemno majhna, Pirnat meni, da "je to bolj kot ne politična akcija".

SDS je namreč včeraj sporočila, da toži državo za 886.257,37 evra zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014. Ob tem predlagajo državnemu pravobranilstvu, da to odškodnino izterja od Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Branka Masleše, Barbare Klajnšek in ostalih sodnic in sodnikov ter tožilcev v zadevi Patria.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.