Stanka Prodnik Božič

9. 9. 2016  |  Mladina 36  |  Kultura  |  TV

Ko Slovenci pečejo Bosance

Na žaru z »anonimnimi«

Perica je prestal iniciacijo v Slovenca in v narodni noši odpel »Slovenija, od kod lepote tvoje«

Perica je prestal iniciacijo v Slovenca in v narodni noši odpel »Slovenija, od kod lepote tvoje«
© Tomaž Kos/Pop TV

Tako imenovani roast, ali poslovenjeno žar, je Slovenijo osvojil pozno, glede na to, da kot komedijantski žanr v Ameriki obstaja že desetletja. Širša javnost ga je pri nas spoznala, ko smo na žaru pekli predsednika republike Boruta Pahorja. A na ta boleči spomin bi najraje pozabili.

Ker gre v osnovi za komedijantski žanr, je bil že skrajni čas, da na žaru spečejo tudi kakšnega stand-up komika. In so ga – Perico Jerkovića. Žar sicer skoraj ni bil predvajan, saj so imeli sprva vodilni na televiziji pomisleke, ker naj bi šel čez mejo dobrega okusa, večina šal pa naj bi bila preveč internih.

Že v uvodu se je Boštjan Gorenc - Pižama, ki je žar povezoval, konkretno obregnil ob rimskokatoliško cerkev, ki je ta večer na svoj račun slišala kar nekaj krepkih. Prav to pa je bil znak, da se tokrat peče brez cenzure.

Ker so sodelovali manj znani obrazi, bi lahko rekli, da so si tudi več upali, bilo je manj piara, manj pazljivosti in manj politične korektnosti. Pogosto smo poslušali sočne kletvice, ki so brez zadržkov letele sem in tja, od pofukati do kurcev, pizd in pičk.

Poleg standuperjev Tina Vodopivca, Vida Valiča in Andreja Težaka - Teškyja so sodelovali še mladi upi Uroš Kuzman, Gašper Bergant in Eva Virc, Peričin najboljši prijatelj Marko Kumer - Murč, sicer režiser, hrvaški kolega Pedja Bajović, Mladinin novinar in podkaster Anže Tomić, direktorica Siti Teatra Ana Kajzer in nekdanji direktor košarkarske reprezentance Matej Avanzo. Ja, žal so tudi tokrat dominirali moški.

Koliko, poleg morda enega od prvih treh, pa jih od naštetih res poznate? To šalo z »anonimnimi« so pričakovano tudi večkrat spretno izkoristili na odru. Morda celo prevečkrat. Gre za staro ameriško finto, kjer si na žaru vedno izberejo najmanj znanega od navzočih in iz tega naredijo niz šal. Le da so bili »najmanj znani« v tem primeru domala vsi. Zato je bila dotična šala tako rekoč neučinkovita, čeprav so bile nekatere vseeno dobre, denimo tista, ko je Valič omenil, da je Jerković pravoslavec in da je to tudi edina prava slava, ki jo bo videl.

Naj navedemo nekaj najdrznejših šal na račun tokratne »pleskavice« Perice. Med drugim je slišal, da je njegov obraz »bolj sfukan kot država, iz katere je prišel«. Ja, šale o Bosancih v Sloveniji očitno še vedno učinkujejo. Smešno pa nam je tudi to, če Bosanca oblečemo v slovensko narodno nošo, da vriska in brez posluha poje »Slovenija, od kod lepote tvoje«. Kako že gre tista – Bosanci in Slovenci imajo to skupno točko, da se Bosanci radi šalijo na svoj račun, Slovenci pa … tudi na bosanskega.

Zagotovo pa je zmagala šala o tem, da na odru vsi skupaj delujejo kot skupina umsko zaostalih ljudi, ki čaka, da najgrši od njih dobi besedo, kjer je bilo nato dodano, da sta to lahko samo dve stvari – roast Perice Jerkovića ali pa kongres stranke SDS. Škoda le, da smo jo morali slišati v poznem terminu v nedeljo zvečer, na Kanalu A, ki je pravzaprav odlagališče za vse, kar ni »dovolj dobro« za Pop TV.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.