Jure Trampuš

 |  Mladina 36  |  Družba

Čista neumnost

Kako je Ervin Hladnik Milharčič nekega dne postal udbovec

Ervin Hladnik Milharčič

Ervin Hladnik Milharčič
© Matej Leskovšek

Potem ko so v javnost pricurljali dokumenti, ki naj bi dokazovali, da je bil eden od virov Službe državne varnosti Ervin Hladnik Milharčič, nekdanji novinar Radia Študent, Mladine in Dela, danes zaposlen pri Dnevniku, se moramo spomniti dvojega.

Prvič: Milharčič je bil edini novinar z območja Jugoslavije, ki je leta 1989 s ŠkotPrvič: Milharčič je bil edini novinar z območja Jugoslavije, ki je leta 1989 s ŠkotPrvič: Milharčič je bil edini novinar z skega poročal o sojenju agentu Udbe Vinku Sindićiću, ki je leto poprej poskušal ubiti predsednika hrvaške emigrantske organizacije HDP Nikolo Štedula. Če bi Milharčič v svojih rosnih letih sodeloval s tajnimi službami, potem ne bi poročal o njihovih zločinih in sojenju v imperialističnih zahodnih državah.

In drugič: objavljeni dokument o domnevnem Milharčičevem pogovoru z agentom SDV ne dokazuje ničesar. V njem recimo piše, da naj bi bil Milharčič agentu SDV razlagal podrobnosti iz pogovora, ki naj bi ga bil imel z urednikom slovenske redakcije radia Voice of America Conradom P. Mejačem, s katerim naj bi se bila poznala še iz časov, ko je bil Milharčič leta 1977 na potovanju v ZDA. »To je čista neumnost,« pravi Milharčič danes, »teh ljudi niti ne poznam. In leta 1977 nisem bil v Ameriki, tja sem prvič odšel veliko let kasneje.«

Sicer pa je Milharčič malce užaljen. »Jaz pa Udba?« se sprašuje. »Z njimi nisem imel nič. Verjemite pa mi, če bi res delal za Udbo, ne bi bil neki brezvezni uradnik ali nepomemben vir, povzpel bi se precej višje.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.