IH, STA

 |  Ekonomija

Uslužbenci javne uprave ponovno v šolo digitalnih veščin

© La Salle Catholic

Ministrstvo za javno upravo je za uslužbence javne uprave pripravilo delavnico Nadgradimo digitalne veščine, saj se, kot je ob začetku delavnice poudaril minister Koprivnikar, zavedajo, da sta vseživljenjsko učenje in nadgrajevanje znanja na področju digitalnih veščin nujna.

"Če želi Slovenija postati zelena referenčna država v digitalni Evropi, to se pravi digitalna transformirana država, nujno rabi tudi digitalne veščine v javni upravi, da bodo javni uslužbenci znali uporabljati sodobna orodja ter da bodo razumeli zahteve okolja, gospodarstva in državljanov in se nanje tudi primerno odzivali," je za STA po pozdravnem nagovoru udeležencev delavnice dejal minister Koprivnikar.

Delavnica, na kateri bo več kot 60 udeležencev dobilo priložnost spoznati moderno Google platformo za digitalne veščine Google Garage ter se preizkusilo v reševanju uporabnih izzivov in nalog, je del načrtovanih usposabljanj za učinkovito uporabo spletnih orodij in pristopov kot del kariernega usposabljanja v okviru Upravne akademije. Pripravili so jo v sodelovanju s socialnim podjetjem Simbioza Genesis in podjetjem Google.

Koprivnikar je prepričan, da se bodo javni uslužbenci na delavnici naučili nekaj, kar jih bo tudi pri njihovem delu naredilo bolj učinkovite.

Kot je še pojasnil minister, v tem trenutku še nimajo načrta, kako se bo zadeva odvijala naprej, saj je delavnica nekakšen eksperiment, da ministrstvo ugotovi, ali je "taka rešitev javnim uslužbencem všeč in če prinaša rezultate", hkrati pa z njim začenjajo tudi proces, da se v tovrstne načine izobraževanja vključijo tudi znanja, ki so prilagojena javnim uslužbencem in ne le podjetnikom.

V uvodnem delu delavnice se je minister dotaknil tudi nedavnega Blejskega strateškega foruma, na katerem je kot eden od panelistov sodeloval na razpravi o digitalni transformaciji. Takrat je dejal, da v svetu trenutno poteka četrta industrijska revolucija, pri čemer je vprašanje, kako tehnologijo, ki jo že imamo, tudi uporabiti, ter dodal, da želi Slovenija postati referenčna država na področju digitalne transformacije, pri čemer sta njena glavna cilja izboljšanje poslovnih priložnosti in življenja ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.