IH, STA

 |  Svet

V Avstriji bi lahko preložili ponovljeni drugi krog predsedniških volitev

 Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka.

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka 
© WikiCommons

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je danes sporočil, da bo po vrsti težav z volilnimi glasovnicami proučil možnost preložitve izvedbe ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev. Odločitev naj bi bila znana v začetku prihodnjega tedna. Ponovljeni drugi krog bi moral biti 2. oktobra.

"Natančno bomo proučili pravni položaj in v začetku tedna bo notranje ministrstvo sporočilo podrobnosti," je v sporočilu za javnost zapisal Sobotka, ki se je "avstrijskemu narodu opravičil zaradi tehničnih nepravilnosti".

Še v četrtek so na avstrijskem notranjem ministrstvu zatrjevali, da ni nobenih pravnih podlag za preložitev volitev, sedaj pa naj bi vlada in parlamentarna komisija vendarle obravnavali morebitno spremembo uredbe, s katero so določili datum volitev.

V zadnjih dnevih so se v Avstriji pojavile poškodovane volilne glasovnice za glasovanje po pošti, pri katerih so odkrili, da lepilni trak na kuverti, ki jo volivci prejmejo skupaj z glasovnico in v kateri jo morajo nato odposlati, ne drži. Te glasovnice so postale neveljavne. Deloma so napako odkrili šele, ko so bile glasovnice že izpolnjene. Tisti volivci in volivke, ki so odposlali takšne glasovnice, so tako tudi ostali brez možnosti, da bi oddali veljaven glas.

Avstrijsko notranje ministrstvo je tiskarno, ki je odgovorna za glasovnice, že pozvalo, naj do danes pojasni vzroke za napako. V podjetju kbprintcom.at se niso želeli odzvati in so jo s vprašanji napotili na notranje ministrstvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.