IK, STA

 |  Družba

Gre tokrat spet "za otroke"?

Aleš Primc pred Državnim zborom ... vedno znova.

Aleš Primc pred Državnim zborom ... vedno znova.
© Mladina

Gibanje za otroke in družine je s podporo približno 8.000 podpisov v postopek v Državni zbor (DZ) vložilo predlog sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, s katerimi želijo starim staršem zagotoviti večjo vlogo. Podoben predlog je vložila tudi NSi, zato Aleš Primc iz gibanja napoveduje sodelovanje z njimi in ministrstvom ter upa na skupen predlog zakona.

"Gre za otroke in stare starše, zato verjamem, da bomo uspeli preseči delitve na levo in desno ter bo nujno potreben zakon čim prej sprejet," je v izjavi novinarjem pred vložitvijo predloga zakona danes povedal Primc. Rešitve in cilji obeh predlogov zakonov, njihovega in NSi, so si zelo podobni, kakšne majhne razlike pa lahko po njegovem mnenju v pogovoru odpravijo in oblikujejo skupen predlog zakona. Zavzemajo se namreč za to, da predlagane rešitve čim prej uzakonijo.

Primc je stopil v stik tako s predsednico NSi Ljudmilo Novak kot z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak ter se bo skušal dogovoriti, da bi uskladili predlog, ki bi ga v DZ lahko skupaj podprli. Primc je tako zavrnil nekatere ocene v zadnjih dneh, da gre z dvema predlogoma za politično obračunavanje. Kot je poudaril, gre za to, kako rešitve čim prej sprejeti. Verjame, da bi zakon lahko začel veljati že novembra.

Predlog zakona daje starim staršem večjo vlogo v družini. V primeru, da se otrokovim staršem karkoli zgodi, bi stari starši v odnosu do države lahko imeli besedo glede prihodnosti otrok oz. bi postali stranka v postopku. Med predlogi sta tudi možnost, da bi stari starši lahko posvojili vnuke, ter odvzem roditeljske pravice staršu, ki umori drugega starša, je pojasnil Primc.

Metka Zevnik iz Gibanja za otroke in družine pravi, da od DZ pričakuje sprejetje zakona in sodelovanje različnih političnih opcij v "korist družine", ki po njeno predstavlja "našo družbo". 

 Oktobra bodo pobudniki organizirali celo zahvalni tabor. Kaj natančno bodo tam počeli, nam ni znano. Kot tudi ne to, kje so zagovorniki tradicionalne družine, ko v javnosti odmevajo zgodbe otrok, ki se jih ne da izkoristiti za politične točke. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.