IK, STA

 |  Svet

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na relativno zmago levosredinske Narodne koalicije

© WikiCommons

Izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila Hrvaška televizija, kažejo na relativno zmago levosredinske Narodne koalicije, ki bo imela v 151-članskem hrvaškem parlamentu 58 poslancev ali enega več kot desnosredinska HDZ. Sledita Most neodvisnih list z enajstimi poslanci ter koalicija na čelu z Živim zidom s sedmimi poslanci. Vzporedne volitve, ki so jih objavile tri televizije z nacionalno koncesijo, so potrdile izide predvolilnih raziskav, ki so večinoma kazale, da bo Narodna koalicija na čelu z opozicijsko SDP imela rahlo prednost pred HDZ, ki jo od julija vodi novi predsednik Andrej Plenković.

Istrski demokratski sabor (IDS) bo imel s svojimi partnerji štiri poslance, stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti pa dva. Enega poslanca bo imela Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB), ki je v koaliciji s Hrvaško konservativno stranko (HKS).

Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem osmem sklicu hrvaškega sabora.

HDZ je praviloma na parlamentarnih volitvah dobila tudi vse tri poslanske mandate iz 11. volilne enote, v kateri glasujejo hrvaški državljani v tujini, kar pomeni, da bo verjetno imela 60 mandatov. Izrazili so tudi pripravljenost na oblikovanje nove vladne koalicije z Mostom, tako kot po volitvah novembra lani.

Narodna koalicija na čelu s SDP računa predvsem na povolilno sodelovanje s poslanci IDS ter z osmimi poslanci narodnih manjšin, ki jih volijo v posebni 12. volilni enoti. Pričakovati je tudi pogovore Narodne koalicije o prihodnji vladni koaliciji z ostalimi manjšimi strankami.

Vzporedne volitve so izvedli na vzorcu približno 30.000 volivcev na več sto od približno 7000 volišč.

Volilna komisija bo prve neuradne delne izide začela objavljati ob 22. uri na svoji spletni strani, ko naj bi imeli podatke s približno 15 odstotkov volišč. Opolnoči bodo imeli novinarsko konferenco, ko naj bi bilo preštetih približno 80 odstotkov glasovnic.

Današnje volitve je obeležila nižja udeležba, kot je bila na rednih parlamentarnih volitvah novembra lani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.