IK, STA

 |  Svet

Prvi neuradni izidi volitev na Hrvaškem kažejo na zmago HDZ

Predsednik stranke HDZ Andrej Plenković

Predsednik stranke HDZ Andrej Plenković
© WikiCommons

Na predčasnih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem prvi delni izidi kažejo prednost HDZ pred levosredinsko koalicijo. Po preštetih 15 odstotkih glasov ima HDZ s partnerji 62 poslanskih mandatov, Narodna koalicija, ki so ji zmago napovedovale vzporedne volitve, pa 52. Sledita Most neodvisnih seznamov s 13 poslanci ter koalicija Edina opcija, ki jo vodi Živi zid, s sedmimi poslanci.

Glede na prve delne podatke, ki jih je volilna komisija objavila na svoji spletni strani, je Istrski demokratski sabor (IDS) dobil štiri poslanska mesta, stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti ter Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) po dva. V sabor je prišla tudi neodvisna lista Željka Glasnovića, ki si je po prvih neuradnih podatkih vstop v sabor zagotovila v 12. volilni enoti za diasporo.

Predsednik državne volilne komisije (DIP) Branko Hrvatin je pred objavo prvih neuradnih izidov povedal, da gre za glasove približno 15 odstotkov volivcev, ki so prišli s četrtine večinoma manjših volišč. Poudaril je, da se bodo izidi zagotovo spreminjali, kot je bilo po volitvah novembra lani. Vsakih 15 minut bodo na svojih spletnih straneh objavili osvežene podatke z volišč.

Napovedal je, da bodo na novinarski konferenci ob polnoči objavili podatke po približno 60 odstotkih preštetih glasov. Končne izide pričakuje v ponedeljek okrog 15. ure, ko bodo prispeli tudi zadnji podatki z volišč v drugih državah.

Udeležba na današnjih volitvah je bila nekaj nad 52 odstotki, ker je za približno deset odstotkov manj kot novembra lani.

Po objavi prvih neuradnih rezultatov so bili v Narodni koaliciji precej zadržani, medtem ko so v HDZ prepričani, da bodo relativni zmagovalci današnjih volitev ter da bodo oblikovali novo vlado.

Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović bo mandat za sestavo nove vlade podelila osebi, ki jo bo prepričala, da ima podporo najmanj 76 poslancev v saboru.

Glede na izide današnjih volitev je znova pričakovati zapletena pogajanja med potencialnimi koalicijskimi partnerji za sestavo 14. hrvaške vlade po osamosvojitvi države. Katera koli opcija bo uspela oblikovati vlado, bo vprašljiva njena resnična moč za izvajanje gospodarskih reform, ki jih država nujno potrebuje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.