Damjana Kolar

 |  Kultura

Pregled domače filmske produkcije

Pod gladino

Pod gladino

Na 19. festivalu slovenskega filma v Portorožu, ki vsako leto ponuja pregled aktualne slovenske avdiovizualne produkcije, bo od 13. do 18. septembra prikazanih 98 filmov (20 celovečercev, 13 srednjemetražnih in 65 kratkih filmov). Za nagrade vesna se bo letos potegovalo 52 filmov (14 celovečercev, 4 srednjemetražni, 34 kratkih filmov). Med celovečerci v tekmovalnem programu je 10 igranih filmov, od tega trije koprodukcijski, ter 4 dokumentarni filmi.

Selekcijska komisija, ki so jo sestavljali Igor Prassel, Bojana Bregar in Ana Šturm, je imela letos težko delo, saj je na festival prispelo kar 167 filmov. Letošnji prejemnik nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti je scenograf Dušan Milavec, ki po mnenju strokovne komisije "z izjemnim občutkom za vizualno k svojemu delu pristopa s posebnim estetskim in obrtniškim čutom. Njegovo delo ostaja neprecenljivo za številne generacije bodočih filmskih scenografov, ki jih je nesebično navduševal in uvedel v srž filmskega ustvarjanja." Poklonili se mu bodo s posebno projekcijo celovečernega filma Šumanović-komedija umetnika v režiji Branimirja Dimitrijevića in Borisa Miljkovića ter razstavo, posvečeno pregledu njegovega dela. Nagrado mu bodo podelili na otvoritveni slovesnosti, ki ji bodo sledile projekcije študijskega filma Arona Horvatha Jogi in škatla, kratkega animiranega filma Špele Čadež Nočna ptica in celovečerca Damjana Kozoleta Nočno življenje (film o družbi, v kateri je gonilna sila strah;ne ponuja enostavnih rešitev, govori o tem, kako so naša življenja krhka in kako je vse povezano; govori o tem, da živimo v družbi, v kateri se nikoli nič ne razjasni).

Med igranimi celovečerci so v tekmovalnem programu poleg Kozoletovega Nočnega življenja še: Pojdi z mano v režiji Igorja Šterka (zgodba o štirih trinajstletnikih, ki se v iskanju najboljše fotografije za šolski natečaj odpravijo v odročne hribe, kjer se na videz preprosto fotografiranje lepot spremeni v boj za golo preživetje), Houston, imamo problem! v režiji Žige Virca (igrano-dokumentarni film,ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednega več milijard dolarjev), Pod gladino v režiji Klemna Dvornika (film, ki je nastal po romanu Cimre Maje Novak, govori o mladi odvetnici Rebeki, ki ji je dodeljen primer umora scenografa, glavna osumljenka pa je Jana, njena prijateljica iz otroštva), Mama režiserja Vlada Škafarja (filmska pesem o mami in hčeri), Nika v režiji Slobodana Maksimovića (glavna junakinja filma je šestnajstletno dekle, ki obožuje dirkanje z gokarti), ter Komedija solz Marka Sosiča,ki prikazuje življenje starejšega moškega Alberta, ki je obsojen na življenje na invalidskem vozičku.

Med igranimi filmi bodo v tekmovalnem programu na ogled tudi tri koprodukcije: Družinski film v režiji Olma Omerzuja, Ustava Republike Hrvaške v režiji Rajka Grlića (zgodba o štirih ljudeh, ki prebivajo v isti stavbi, vendar živijo zelo različna življenja; usoda nepričakovano poveže njihova življenja in nehote postanejo odvisni drug od drugega) in Življenje je trobenta režiserja Antonia Nuića.

QciVurgWWrc

Med kratkimi filmi bodo med drugim predvajali Kozoletov film Meje, Ribolov Jana Cvitkoviča in film Selitev Žige Virca, med dokumentarci pa intimistični film Maje Prettner Dom ljubi dom, film Petre Seliškar Moj narobe svet in Selfie brez retuše (r. Vinci Vogue Anžlovar).

O nagrajencih, ki bodo znani 17. septembra, bo odločala strokovna žirija v sestavi: Rado Likon, Jure Matičič, Meta Mazaj, Rok Predin in Sonja Prosenc. Podelili bodo 12 glavnih nagrad vesna, Društvo filmskih režiserjev  pa bo nagrado kosobrin podelilo koloristu Emilu Svetliku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.