IK, STA

 |  Svet

Predsednik HDZ Plenković po včerajšnji zmagi na volitvah danes že o oblikovanju nove hrvaške vlade

Predsednik HDZ, relativne zmagovalke včerajšnjih hrvaških parlamentarnih volitev, ne izgublja časa ...

Predsednik HDZ, relativne zmagovalke včerajšnjih hrvaških parlamentarnih volitev, ne izgublja časa ...
© WikiCommons

Predsednik HDZ Andrej Plenković je po relativni zmagi stranke na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah napovedal, da bodo že danes začeli pogovore o oblikovanju nove hrvaške vlade s potencialnimi partnerji. Kot kandidat za premierja je izpostavil, da bodo sestavili stabilno vlado s programsko in svetovnonazorsko podobnimi strankami. Plenković je v volilnem štabu HDZ v Zagrebu izrazil prepričanje, da bo HDZ v naslednjih štirih letih vodila novo hrvaško vlado. Na današnji seji nacionalnega sveta stranke bodo tako oblikovali stališča za pogovore s potencialnimi partnerji v vladi. Napovedal je, da bo prihodnja hrvaška vlada evropsko usmerjena, ki bo sledila politiki Evropske ljudske stranke (EPP). EPP je močno podpirala HDZ na predčasnih hrvaških parlamentarnih volitvah.

Spomnil je, da je bila HDZ pred nekaj mesecev v slabem položaju, a je s svojimi sodelavci vrnil stranko v desno sredino, kar so po njegovi oceni prepoznali tudi volivci. Napovedal je, da bodo posebej skrbeli za mlade, kmete, delavce in upokojence. Plenković se ni posebej odzval na povolilna nagovora predsednika SDP Zorana Milanovića in predsednika Mosta neodvisnih list Boža Petrova.

Milanović je med drugim dejal, da so po objavi končnih izidov nedeljskih volitev na voljo za pogajanja s potencialnimi partnerji za oblikovanje prihodnje hrvaške vlade. Petrov je postavil petdnevni rok, v katerem naj bi njihovi potencialni povolilni partnerji sprejeli pogoje za sodelovanje.

Po preštetih približno 70 odstotkov glasov je nekaj po polnoči HDZ imela 61 poslanskih mandatov, levosredinska Narodna koalicija na čelu s SDP 54 mandatov, Most 12, Živi zid s partnerji osem ter Istrski demokratski sabor (IDS) štiri. Stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti s partnerji je dobila dva poslanska mandata.

V devetem sklicu sabora bo tudi poslanec Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) ter nosilec neodvisne liste v posebni 11. volilni enoti za hrvaško diasporo Željko Glasnović. V posebni 12. volilni enoti so izbrali osem poslancev nacionalnih manjšin. Za saborsko večino je potrebnih najmanj 76 poslancev v 151-članskem saboru. Predvolilne analize so kazale, da bosta vlado verjetno sestavila HDZ in Most ob podpori nekaterih manjših strank ter vsaj nekaterih od osmih poslancev nacionalnih manjšin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.