IH, STA

 |  Kultura

Umrla igralka in aktivistka Alexis Arquette

© Glenn Francis

V Los Angelesu je umrla transseksualna igralka in aktivistka Alexis Arquette. Igrala je v številnih filmih in televizijskih serijah. Alexis Arquette je bila sestra igralcev Davida, Rosanne in Patricie Arquette. Družina se je igralki v slovo poklonila s skladbo Davida Bowieja Starman.

"Alexis je bila izjemna umetnica - igralka, slikarka, pevka in performerka," so zapisali njeni bratje in sestre ter dodali: "S tem, ko smo spremljali njeno življenje transseksualke, smo se veliko naučili o pravemu pogumu. Hkrati smo odkrili edino vredno resnico - da je ljubezen vse."

Alexis se je leta 1969 v Los Angelesu rodila kot Robert Arquette. Že v mladosti je bila ljubiteljica nastopanja. Preboj ji je uspel leta 1989, ko je v vlogi transseksualke Georgette nastopila v filmu Last Exit to Brooklyn, ki ga podpisuje Uli Edel. Za vlogo v filmu se je sicer potegovala Patricia Arquette, sestra Alexis pa ji je bila večno hvaležna, da jo je vzela s seboj na avdicijo.

Med drugim je Alexis Arquette nastopila v stranskih vlogah v filmih Pulp Fiction, Chuckyjeva nevesta, Poročiva se in Pa ne že spet ti!. Igrala je tudi v kar nekaj televizijskih serijah ter redno nastopala kot performerka v nočnih klubih in kabaretih, včasih pod imenom Eva Destruction, je pisal britanski The Guardian.

V zasebnem življenju si je zelo želela, da bi jo ljudje sprejemali takšno kot je, ne pa, da so jo ogovarjali samo zato, ker so jo videli v nekem filmu ali nadaljevanki. Veljala je za veliko borko za pravice transseksualcev. Njena preobrazba iz moškega v žensko leta 2007 je dokumentirana v filmu Alexis Arquette: She's My Brother.

Družina Arquette je v sporočili zapisala, da je Alexisina kariera po svoje trpela zaradi njene odločitve, da bo živela in delovala iskreno kot transseksualka. V svetu filma namreč transseksualnih vlog ni veliko, hkrati pa je igralka zavrnila vsako vlogo, ki se ji je zdela ponižujoča ali stereotipna.

Ob smrti ljubljene sestre je družina prosila za spoštovanje zasebnosti in napovedala donacije v podporo LGBTQ skupnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.