IK, STA

14. 9. 2016  |  Politika

Dolgoletni direktor Fakin danes zapušča ZZZS

Samo Fakin, zdaj že nekdanji prvi mož ZZZS

Samo Fakin, zdaj že nekdanji prvi mož ZZZS
© Uroš Abram

Ljubljana, 14. septembra - Z današnjim dnem z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) odhaja njegov dolgoletni prvi mož Samo Fakin. Skupščina zavoda ga je namreč v začetku meseca razrešila kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Hkrati je na to mesto imenovala Marjana Sušlja, ki bo delo začel opravljati v četrtek.

Fakin je ZZZS vodil dobrih devet let, prvič je bil na čelo javne zdravstvene zavarovalnice imenovan leta 2007, drugič štiri leta pozneje. Nato je dobro leto opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Dvakrat se mu je namreč zalomilo v DZ, kjer ni dobil zadostne podpore za nov mandat, medtem ko sta ga upravni odbor in skupščina ZZZS podpirala.

Fakina namreč ni podpirala največja koalicijska stranka SMC, iz katere je tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Kot razlog so navedli vsebinska razhajanja oz. da hočejo na mestu prvega moža ZZZS človeka, s katerim bodo lahko izpeljali zdravstveno reformo.

Svoj odstop z mesta prvega moža ZZZS je Fakin najavil sredi julija. V poslovilnem nagovoru na skupščini v začetku septembra je pojasnil, da se je za odhod iz ZZZS odločil iz veliko razlogov, med temi pa je izpostavil, da je negotovost v zvezi z njegovim položajem vplivala na njegovo zdravje. Sam se odpravlja v gospodarstvo, novemu vodstvu pa je svetoval, naj ščitijo strokovnost ZZZS in se uprejo diktatu politike.

Skupščina zavoda je na isti seji za novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja imenovala Sušlja, ki je po izobrazbi psiholog, zadnjih šest let pa je vodil ljubljansko območno enoto ZZZS. Mandat začasnega vodje javne zdravstvene blagajne bo opravljal do nastopa funkcije novega generalnega direktorja, ki bo imenovan na podlagi ponovnega razpisa, a največ za eno leto.

V predstavitvi članom skupščine je kot kratkoročne cilje in naloge izpostavil uspešen zaključek poslovnega leta 2016, pri čemer bodo po njegovih besedah odhodki nekoliko višji kot prihodki, ter pripravo finančnega načrta za prihodnje leto. "Izkušnje kažejo, da smo v preteklih letih imeli več apetitov, kot smo jih bili sposobni pokriti," je dejal.

V okviru finančnega načrta se namerava med drugim osredotočiti na skrajševanje čakalnih vrst. "Ne bom obljubljal, da ne bo čakalnih vrst. Se bomo pa skušali znebiti vsaj tistih, ki so nedopustno dolge," je napovedal. Poleg tega namerava ministrstvu predlagati spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je po njegovem mnenju zastarel in pomanjkljiv zakon.

Med prednostnimi nalogami bo izvedba razpisa za generalnega direktorja ZZZS in zagotovitev stabilnega vodenja. Napovedal je, da se bo prijavil na razpis tudi za polni mandat generalnega direktorja, če bo imel podporo skupščine in ministrstva za zdravje.

Fakin je lani je v intervjuju za Mladino povedal, da je ministrica z njim izgubila svojega največjega zaveznika. Poleg tega je bil kritičen do vladajoče stranke SMC, za katero je izjavil, da nima ideje, kaj bi naredili z zdravstvom, "razen tistega, kar so prepisali od nas, iz naših dokumentov". "Vzajemna je imela lani kar 29 milijonov evrov stroškov. Mi, ki upravljamo devetkrat več denarja, porabimo 41,5 milijona, pa nam v parlamentu očitajo, da nismo varčni," je še dodal. Intervju si lahko v celoti preberete na tej povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.