IK, STA

 |  Politika

Jelinčič oproščen razžalitve tožilca, kar mu vrača upanje v sodni sistem

Zmago Jelinčič

Zmago Jelinčič
© Matej Leskovšek

Nekdanji dolgoletni poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič je oproščen obtožb, da je pred desetimi leti razžalil tožilca Jožeta Levaniča. Sprva je bil Jelinčič za svoje besede, da Levašiču ne bi zaupal v varstvo niti treh ovac, ker bi dve zanesljivo izgubil, ter da ne ve, kako je tožilcu uspelo končati pravno fakulteto, obsojen, a je uspel na ustavnem sodišču, zato so mu vnovič sodili in tokrat oprostili.

Jelinčič je Levašiča kritiziral, saj je menil, da je tožilstvo neupravičeno preganjalo nekega koprskega podjetnika. Januarja 2011 ga je okrožno sodišče obsodilo, saj da je Jelinčič Levašiča s svojimi besedami užalil. Sodbo so potrdili tako na višjem kot vrhovnem sodišču. Je pa ustavno sodišče lani razveljavilo sodbe rednih sodišč in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Po mnenju ustavnih sodnikov so lahko meje svobode izražanja pri komentiranju dela nosilcev javnih funkcij širše, kot so to ocenila redna sodišča.

In tako so na ljubljanskem okrožnem sodišču v ponovljenem sojenju ugotovili, da je bila kritika Levašičevega dela v okviru ustavne pravice do svobode izražanja. Jelinčičeva izjava sicer po mnenju ljubljanske okrožne sodnice Dejane Fekonja ni bila spoštljiva in objektivno celo žaljiva, vendar je šlo za resno kritiko, ki jo je tožilec izzval sam.

Na sojenju kasneje pravnomočno oproščenemu omenjenemu koprskemu podjetniku je tožilec Levašič sodišču predlagal, naj kot oteževalno okoliščino pri obsodbi upošteva obtoženčevo obnašanje med sojenjem. "Žal mi je, da Levašič še danes misli, da to oteževalna okoliščina," je dejala Fekonja in opozorila, da so kazenski postopki za obtožence stresni, vse stranke v postopku pa morajo paziti, da s svojimi ravnanji ne sprožajo čustvenih odzivov tisti, ki sedijo na zatožni klopi.

Jelinčič današnjo odločitev sodnice pozdravlja, ob odhodu s sodišča je dejal, da se s tako sodbo "človeku vrača upanje v sodni sistem". Tožilstvo pa še ni odločilo, ali se bo na sodbo pritožilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.