IK, STA

 |  Politika

Cerar sprejel odstop svojega generalnega sekretarja

Se premier in generalni sekretar vlade razhajata?

Se premier in generalni sekretar vlade razhajata?
© Matej Pušnik

Premier Miro Cerar je danes sprejel ponujeni odstop generalnega sekretarja vlade Darka Krašovca. Kot je v izjavi novinarjem pojasnil Cerar, je to storil zato, da po javnih očitkih Krašovcu razbremeni delo generalnega sekretariata in vlade. Sicer pa Cerar ocenjuje, da je Krašovec svoje delo opravljal dobro, profesionalno in vestno. Po premierjevih besedah je nekaj možnih kandidatov za novega generalnega sekretarja vlade, ki ga bo predlagal prihodnji teden na seji vlade. Omenjali naj bi poslanko SMC Lilijano Kozlovič.

Pred nekaj meseci se je Krašovec znašel sredi medijske pozornosti, ker je v pravdnem postopku po ženinem pooblastilu zastopal gospodarsko družbo in zahteval izločitev vseh sodnikov in sodišč v državi, ker naj ne bi bili nepristranski in neodvisni, če odločajo o sporih, v katere je vpletena država, saj so na njeni plačilni listi.

V zadnjih dneh pa se je znova znašel v središču afere, ko je časnik Finance razkril, da je leta 2011 kot generalni sekretar ministrstva za šolstvo za ministrstvo naročil šest barskih miz v skupni vrednosti več kot 6000 evrov. O Krašovčevem ravnanju - zastopanju družinskega podjetja pred sodiščem in zahtevi za izločitev sodnikov - je na pobudo sodnega sveta odločala tudi komisija za etiko in integriteto pri sodnem svetu. Izdala je mnenje, da je Krašovec z zahtevo po izločitvi vseh sodnikov in sodstva v državi jemal ugled in dostojanstvo sodstva.

Premier je danes dejal, da v tem, da je Krašovec zastopal kot stranko svojo ženo pred sodiščem, ne vidi nič etično spornega, kar je nenazadnje ugotovila tudi pristojna komisija sodnega sveta. "To je njegova državljanska pravica in to tudi ne gre v konflikt z njegovo prejšnjo pozicijo sodnika," je pojasnil Cerar.

Kot je dodal, pa je v tem postopku prišlo do izjave, ki jo je Krašovec povzel od svoje stranke; čeprav je tej pojasnil, da izjava ni najbolj primerna, pa jo je na njeno zahtevo moral posredovati sodišču. "O tem je odločala etična komisija sodnega sveta, postopki še tečejo, mislim, da je prav, da počakamo, kaj bodo na koncu pokazali," je dejal premier.

Sam meni, da je v tem postopku prišlo tudi do nekih nenavadnih praks. Kot bivši predsednik sodnega sveta bi si še posebej želel, da bi se tudi potek tega postopka na sodnem svetu strokovno dodobra ovrednotil. A, kot je dodal, naj to stori neodvisna stroka, v tem položaju se v to ne želi vmešavati.

Bil pa je, je še povedal Cerar, presenečen, da je bila denimo ta odločitev pristojne komisije najprej sporočena javnosti in šele potem Krašovcu. Sodni svet je sicer za Krašovca dal tudi pobudo za uvedbo disciplinskega postopka. Na vrhovnem sodišču so za STA pojasnili, da je o pobudi za uvedbo disciplinskega postopka odločeno. Odločitev je tudi že poslana, a ker vročitev še ni izkazana, podatka o tem, kakšna je, ne morejo posredovati.

Po poročanju medijev naj bi se disciplinska tožilka odločila za uvedbo disciplinskega postopka zoper Krašovca. Če se je, bodo sestavili poseben senat, ki bo vodil postopek, zadeva pa je običajno končana v nekaj mesecih. Krašovec, ki mu je v času opravljanja dela generalnega sekretarja vlade sodniška funkcija mirovala, se lahko vrne v sodniške vrste. Če bi v disciplinskem postopku ugotovili kršitve, pa bi mu lahko sodniška funkcija tudi prenehala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.