Klemen Košak

 |  Mladina 37  |  Politika

Interpelacija v imenu cerkve

Zakaj je SDS nezadovoljna z ministrico za izobraževanje?

Premier Miro Cerar inljubljanski pomožni škof AntonJamnik

Premier Miro Cerar inljubljanski pomožni škof AntonJamnik
© Borut Krajnc

SDS, ki je vložila vse interpelacije v mandatu vlade Mira Cerarja, je nazadnje, kot šesto po vrsti, interpelirala ministrico za izobraževanje dr. Majo Makovec Brenčič. Očita ji, da ni spoštovala odločitve ustavnega sodišča, ki je januarja lani zahtevalo odpravo neustavnosti pri financiranju zasebnih osnovnih šol. Kot je v odgovoru na interpelacijo dejal Cerar, je to čudno, saj SDS, ko je bila na oblasti, ni spoštovala odločitev ustavnega sodišča glede izbrisanih. In tudi sicer je ogromno zahtev po odpravi neustavnosti, ki niso izvršene v zapovedanem roku.

Skoraj zagotovo je za SDS moteče, da želi ministrica neustavnost odpraviti na drugačen način, kot bi to storila SDS.

Ko je ustavno sodišče odločilo, da mora država v imenu posameznikove svobodne izbire v celoti financirati javno veljavne programe zasebnih osnovnih šol, so se zagovorniki ekonomske svobode in predstavniki rimskokatoliške cerkve razveselili. Pričakovali so, da bo zakonodajalec na hitro namenil več javnim sredstev zasebnikom, ki se ukvarjajo s šolstvom. SDS je zato predlagal preprosto spremembo zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja. Spremenila bi se samo ena številka, 85-odstotno državno financiranje javno veljavnih programov zasebnih šol bi postalo 100-odstotno.

Na drugi strani so se nekateri po odločitvi ustavnega sodišča ustrašili slabitve javnega dobrega in našli drugačno rešitev. Koalicijski stranki SD in DeSUS ter opozicijski Združena levica in Zavezništvo Alenke Bratušek so predlagali spremembo ustave, tako da bi bilo v njej jasno navedeno, da je višina državnega financiranja zasebnega šolstva stvar politične izbire. Sprva se je zdelo, da bo to rešitev podrla tudi vladajoča Stranka modernega centra, ki ji pripada ministrica za izobraževanje, vendar so si tik pred novinarsko konferenco premislili. Predlog spremembe ustave, ki ga še vedno preučuje ustavna komisija državnega zbora, brez SMC ne more biti sprejet.

SMC se je odločila za drugačno pot. Aprila je Cerar na obisku Škofijske gimnazije dejal, da bo vlada spoštovala odločitev ustavnega sodišča in ministrica je kmalu predlagala spremembo zakona, po kateri bi zasebne šole dobile 100-odstotno državno financiranje javno veljavnega programa, vendar ne za sedanje šole, ampak za tiste, ki bi bile ustanovljene po spremembi zakona; te hkrati ne bi mogle zaračunavati šolnin.

Zakaj to ni všeč cerkvi in njenim parlamentarnim predstavnikom, ni težko razumeti. Na drugi strani se nasprotniki 100-odstotnegafinanciranja zasebnega šolstva zavedajo, da tudi ta »kompromisni« predlog pomeni več sredstev za zasebne šole in zato slabitev javnih. Kot opozarja poslanec SD Jan Škoberne je bilo od leta 2007 ukinjenih 24 podružničnih šol. V tej situaciji bi bilo verjetno nemogoče prepričati ljudi v povečanje sredstev za zasebnike. Zato stranke levice vztrajajo, da je odločitev o višini financiranjaplod demokratične politične razprave. Zaradi istega razloga je za cerkev in SDS tako pomembno, da bi odločitvi ustavnega sodišča sledili čim bolj slepo. Kompromis, ki siga želi SMC, za zdaj ni mogoč.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.