Stanka Prodnik Božič

16. 9. 2016  |  Mladina 37  |  Kultura  |  TV

Popočitniške buč(k)e

Nova sezona, nove napake

Slavko Bobovnik je prevzel tudi vodenje satiričnih poročil Bučke.

Slavko Bobovnik je prevzel tudi vodenje satiričnih poročil Bučke.
© RTV SLO

September je čas, ko vstopimo tudi v novo televizijsko leto. Nekatere oddaje ostanejo takšne, kot so bile, druge dobijo novo podobo, tretje pa izginejo. Informativno-pogovorna oddaja Tarča je tako izgubila Jasmino Jamnik, ki jo je moralo zamenjati kar pet novih voditeljev. Prva izmed njih se je v studiu preizkusila Vida Petrovčič, v zadnjih letih najbolj znana po vodenju Polnočnega kluba. S predstavniki parlamentarnih strank je analizirala prvo polovico mandata aktualne vlade. V studiu so stali Simona Kustec Lipicer (SMC), Jelka Godec (SDS), Karl Erjavec (DeSus), Ljudmila Novak (NSi), Alenka Bratušek (ZSD), Dejan Levanič (SD) in Miha Kordiš (ZL).

Vida Petrovčič je bila v to vlogo postavljena tako rekoč čez noč, zato ji to štejemo kot olajševalno okoliščino in glavni razlog, da se v njej kljub svojim dolgoletnim izkušnjam ni najbolje znašla. Bila je premila, pretiha, preveč razumevajoča, nič kaj tarčevska, osrednja politična pogovorna oddaja pa potrebuje predvsem dobro strelko ali strelca. Morda je bilo krivo zgolj dejstvo, da pač ni Jasmina Jamnik. Ali pa je Vida v svojih zadnjih polnočnih oddajah predolgo časa sedela. Dobesedno. Bila je namreč kot prijazna mama z otroki, ki so domov prinesli prve ocene. Celo Kustec Lipicerjeva se ji je z nasmeškom zahvalila za »tako prijazen uvod«.

Tudi animirana satirična oddaja Bučke, ki vstopa v svojo drugo sezono, ni imela sreče pri tem, da bi obdržala voditelja. Prej je bil to tandem »modne bleščice« Lorelle Flego in kameleonskega ekonomista Mateja Lahovnika, zdaj pa je voditeljski stolček te parodične informativne oddaje prevzel Slavko Bobovnik.

Osrednja tema je bil parlamentarni lov na pokemone, ki smo ga dodobra prežvečili že med poletnimi počitnicami. Pri Bučkah se pravzaprav zdi, da vse prihaja z zamudo. Del oddaje je tako še vedno pornozvezda La Toya, zdaj kot poročevalka izpred parlamenta, kljub temu da danes nihče več ne ve, kdo je in kaj počne, ali pa nas to pravzaprav sploh več ne zanima. Pogrešamo nove obraze in nove animacije. Bobovnik pa, roko na srce, čeprav dobro imitiran in še bolj pust kot original, to zagotovo ni. Prav tako to nista poročevalec Marjan Jerman in športni komentator Zmago Sagadin.

Satirična oddaja o politikih bi morala biti predvsem bolj politična in manj otročja. Satira naj bi na oster in kritičen način prikazovala resničnost, ne pa se ji zgolj posmehovala zaradi smeha samega. Materiala, vemo, je res veliko, še preveč.

Vseeno pa so postregli z nekaj vsaj simpatičnimi prebliski, kot je ta, da so pokemoni padali ven tudi iz omar v parlamentarnih pisarnah, skupaj z okostnjaki, ter da je največjega med njimi, pol tone težkega, ujel poslanec Pojbič, ki je nato izjavil, da pokemoni v njem vzbudijo nekaj prvinskega oziroma živalskega. Nič kaj tako strastnega pa žal v nas ni vzbudil začetek jeseni na nacionalki, za katero se zdi, da se, tako kot poslanci, še ni povsem vrnila z dopusta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.