Damjana Kolar

 |  Kultura

Dokumentarec o življenju otrok na ulicah Katmanduja

V Kinodvoru v Ljubljani bo 19. septembra ob 17.00 projekcija dokumentarnega filma Khatte: izbira svobode v režiji Mihe Mohoriča, ki prikazuje življenje otrok na ulicah Katmanduja, glavnega mesta Nepala. Po filmu bo sledil pogovor z avtorjem o problematiki uličnih otrok, ki ga bo vodil Erik Valenčič.

Režiser in snemalec Miha Mohorič v filmu spremlja skupino dečkov, ki mu pripovedujejo o svojih izkušnjah, razmišljanjih. Spijo na ulici in v opuščenem vodovodnem jašku, ne hodijo v šolo, so pa pronicljivi opazovalci in iznajdljivi v iskanju načinov preživetja. Mnogi izkoriščajo njihovo stisko, med njimi tudi dobrodelne organizacije. A tu sta Sushil Babu Chetri, v preteklosti sam otrok iz ulice, in Lalit Shasi, ki jim iskreno želita pomagati. Sushil bi z njimi rad ustvaril gledališko predstavo, Lalit pa jim ponuja zatočišče, hrano in varnost v svoji sirotišnici. Bosta znala pomagati na pravi način ali pa bodo otroci raje izbrali svobodo ulice?

V delih Mihe Mohoriča, popotnika in filmskega ustvarjalca, najdemo zgodbe, ki nastajajo na presečišču življenj posameznikov in širše družbe. Inženir multimedije in antropolog se danes posveča predvsem filmski obravnavi tistih družbeno-kulturnih tematik, ki prepogosto ostajajo skrite ali prezrte. V objektiv svoje kamere si prizadeva ujeti vsakdan "navadnih ljudi" in beležiti njihove neizgovorjene zgodbe, ob zavedanju slojevite kompleksnosti in kulturne raznolikosti sodobnega sveta. Je tudi eden od ustanoviteljev Mednarodnega filmskega festivala v Kranjski Gori.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.