IK, STA

 |  Svet

Parada ponosa v Beogradu brez incidentov, med udeleženci tudi Tanja Fajon

Parada ponosa v Beogradu

Parada ponosa v Beogradu
© Tanja Fajon / Instagram

V Beogradu je včeraj pod geslom Ljubezen spreminja svet potekala parada ponosa. Minila je brez incidentov. Eden od organizatorjev Boban Stojanović je ocenil, da to ni bil praznik zgolj za skupnost LGBT-populacije, temveč vseh, ki trpijo zaradi občutka nemoči. Parada ponosa z zastavami mavričnih barv se je začela opoldne pri Slaviji in se zaključila tri ure kasneje s koncertom na Trgu republike. Med vidnimi osebnostmi, ki so prišle podpreti udeležence parade, tudi slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon.

Po ocenah medijev se je parade udeležilo okoli 1500 ljudi. Za varnost je skrbelo okoli 5000 pripadnikov varnostnih sil. Ti so po poročanju časnika Blic preprečili dostop manjši skupini, ki je želela protestirati proti paradi ponosa.

Po besedah Stojanovića želijo s parado pokazati vsem ljudem, da se je vredno boriti za svoje pravice in da ljubezen lahko spreminja svet. "Tukaj je bilo pred 15 leti veliko krvi, ko smo poskušali izvesti parado. A poglejte nas danes," je pozval.

Na prvi paradi ponosa v Beogradu leta 2010 je prišlo do hudih spopadov med policisti in pripadniki navijaških skupin, ki so paradi nasprotovali. Pri tem je bilo ranjenih več kot 150 ljudi. Posledično so srbske oblasti prepovedale vse naslednje parade ponosa, do leta 2014.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.