IK, STA

 |  Svet

Angela Merkel izgubila berlinske volitve, velika podpora desničarski Alternativi za Nemčijo 

Angela Merkel, nemška kanclerka

Angela Merkel, nemška kanclerka
© WikiCommons

Krščansko-demokratska unija (CDU) na čelu z nemško kanclerko Angelo Merkel je na včerajšnjih h volitvah v zvezni deželi Berlin doživela velik udarec. Dosegla je namreč najslabši volilni rezultat do zdaj, saj so volivci CDU podprli le s 17,6 odstotki. Na prvem mestu so ostali socialdemokrati (SPD) z berlinskim županom Michaelom Müllerjem, dobili so 21,6 odstotka. Skrajna desnica Alternativa za Nemčijo (AfD) je dobila 14,2 odstotka. 

"Dosegli smo cilj. Imamo mandat za sestavo vlade," je volitve komentiral Müller, pa čeprav je njegova stranka z 21,6 odstotka dosegla najslabši volilni rezultat prav v nemški prestolnici.

Uspeh AfD pomeni, da koalicija SPD-CDU, ki je Berlinu vladala zadnjih pet let, nima več parlamentarne večine. Vse več ugibanj je, kaj bo storil Müller. Nemška tiskovna agencija dpa meni, da se bo povezal z Zelenimi, ki so dosegli 15,2 odstotka, in stranko Levica, ki je zbrala 15,6 odstotka. Berlinski župan je sicer pred volitvami dejal, da si ne želi nadaljevanja sedanje koalicije s CDU.

Pri CDU so se zdaj že osredotočili na decembrski kongres, ko bodo morali začrtati smernice za nadaljevanje, saj so prihodnje leto državne volitve. Politični analitiki v Nemčiji verjamejo, da se bo Merklova potegovala še za četrti mandat.

"Resnična zmagovalka je AfD," pa je prepričan George Pazderski, vodja kampanje omenjene stranke. AfD je namreč nastala pred tremi leti, na nedeljskih volitvah v Berlinu pa je stranki CDU odvzela okoli 22 odstotkov volivcev, ki so za stranko nemške kanclerke volili leta 2011. V AfD verjamejo, da bodo postali prva desničarska stranka, ki bo vstopila v nemški parlament po drugi svetovni vojni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.