IK, STA

 |  Svet

Arheologi v Kolpi odkrili ostanke antične ladje

Model rimske ladje iz antičnih časov

Model rimske ladje iz antičnih časov (slika je simbolična) 
© WikiCommons / Rama

V okviru enega največjih arheoloških izkopavanj na Hrvaškem so v bližini Karlovca na dnu reke Kolpe odkrili ostanke ladje, ki naj bi datirala v čas antičnega Rima. Konstrukcija dobro ohranjenega plovila bo lahko pripomogla k boljšemu razumevanju tehnik ladjedelništva v času rimskega imperija.

Plovilo, ki so ga preučevali tri tedne, najverjetneje izvira iz 1. stoletja. Narejeno je iz hrastovega lesa, v širino meri dva metra, o dolžini pa je težko sklepati, saj je precejšen del plovila poškodovan. Po oceni arheologov bi lahko bila ladja dolga tudi do 25 metrov, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ladja je bila tovorna, saj so na njej odkrili glinene opeke z napisi alfa. Na eni izmed opek je podoba mačje šape, na drugi pa odtis sandala. Opeka je v tedanjih časih služila za tlakovanje poti in gradnjo grobnic.

Arheologi še preučujejo pot oziroma cilj ladje, ki je potonila na dnu reke. Ena od teorij je, da je bila namenjena v Sisak, ki je veljal za večje antično središče.

Rečna plovila iz rimskega obdobja veljajo za redko najdbo. Na Hrvaškem je to sicer druga najdba, prvo so prav tako odkrili v Kolpi na trasi med Karlovcem in Siskom, je še poročala Hina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.