IK, STA

 |  Družba

Begunci s protestom v Ljubljani opozarjajo na predolge postopke za ureditev statusa

Protest beguncev

Protest beguncev
© Mojca Zabukovec

Pred azilnim domom na Viču že od 7. ure vztraja okoli 30 beguncev. Kot je za STA povedal Samer iz Sirije, želijo s protestom opozoriti na predolge postopke pri ureditvi njihovega statusa, saj nekateri izmed njih na to čakajo že več kot leto. Po njegovih besedah bodo protestirali, dokler se ne bodo srečali z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar.

Samer je izpostavil, da so po njegovih informacijah v zadnjem letu reševali le en primer na mesec. Le 11 odstotkov vlog pa je pozitivno rešenih. Po njegovih besedah gre vse prepočasi. Sam je tukaj dober mesec in ni videl še nobenega od pristojnih, v tem času pa niso rešili niti enega statusa od katerega izmed beguncev, je opozoril.

Ko begunci sprašujejo, kako je z njihovim statusom, jim pristojni odgovorijo le, da morajo počakati. "Oni se ne zavedajo, da tukaj le dneve in dneve čakamo in kljub temu, da je dom odprt, se marsikdo počuti kot v zaporu," je dejal. Poleg tega jim po njegovih besedah ne omogočajo niti učenja slovenskega jezika ali pa kako drugače pomagajo, da bi se vključili v slovensko družbo. Veliko ljudi je ob tem zelo depresivnih, je poudaril Samer.

Sam bi si želel ostati tukaj in nadaljevati življenje v Sloveniji. Ker še nima statusa, ne more nadaljevati študija ekonomije, ki ga je začel v svoji državi. Med begunci pred azilnim domom je tudi Hani, ki je že lani z nosečo soprogo prišel iz Sirije. Medtem je žena že rodila deklico, ki ima sedaj 10 mesecev. Kot je poudaril, so razmere, v katerih živijo, nevzdržne, sploh za mlade družine, ki jih je v domu okrog 25. Želi si le, da bi ostal z družino v Sloveniji, se zaposlil kot kuhar in živel v miru, je povedal.

Na ministrstvu za notranje zadeve so s protestom že seznanjeni. Kot so pojasnili za STA, pripravljajo odziv na dogajanje, o tem, ali je predvideno tudi srečanje predstavnikov ministrstva s protestniki, pa za zdaj ni informacij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.