IK, STA

 |  Svet

ZDA za napad na humanitarni konvoj v Siriji krivijo Rusijo

Prizor iz Sirije ...

Prizor iz Sirije ...
© Christiaan Triebert / Flickr

ZDA krivijo Rusijo za torkov letalski napad na humanitarni konvoj v Siriji, v katerem je bilo ubitih 21 ljudi. Kot je dejal namestnik ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes, sta za napad lahko odgovorna le sirski režim ali ruska vlada, ZDA pa imajo za odgovorno Moskvo glede na njene zaveze v dogovoru o premirju v Siriji. Tako Moskva kot Damask sta že zanikala vpletenost v napad. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je na podlagi fotografij dronov in posnetkov aktivistov v dejal, da ni znakov bombardiranja.

ZN, Rdeči križ in Rdeči polmesec, ki so skupaj organizirali konvoj s sirsko vlado, so potrdili, da je le nekaj ur po tem, ko je sirska vojska razglasila konec prekinitve ognja v Siriji, v ponedeljek zvečer prišlo do napada na humanitarni konvoj in da je bilo ubitih 20 civilistov in uslužbenec Rdečega polmeseca, ko so raztovarjali blago.

V konvoju je bilo uničenih najmanj 18 od 31 tovornjakov s pomočjo. Združeni narodi so opozorili, da bi lahko šlo za vojni zločin. Konvoj je bil namenjen v težko dostopno mesto Orum al Kubra. Po prvotnih načrtih naj bi dostavil pomoč za 78.000 ljudi. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v nastopu na 71. zasedanju Generalne skupščine ZN v torek napadalce označil za reve, humanitarne delavce pa za junake.

O razmerah v Siriji po koncu prekinitve spopadov je v torek v New Yorku razpravljala tudi Mednarodna skupina za podporo Siriji (ISSG). Ameriški državni sekretar John Kerry je po srečanju ocenil, da prekinitev spopadov v Siriji ni mrtva. Napovedal je tudi, da naj bi se pogovori v okviru skupine nadaljevali še ta teden. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je dejal, da Rusija ne pričakuje, da bodo znova uvedli prekinitev ognja, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

O položaju v Siriji je včeraj na visoki ravni razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.