Stanka Prodnik Božič

23. 9. 2016  |  Mladina 38  |  Kultura  |  TV

Starec iz ozadja

Ko veljajo različna pravila za Zemljariča in nacionalko

Objava Reporterjevih fotografij v TV Dnevniku. Nekdanji šef Udbe stopa v taksi

Objava Reporterjevih fotografij v TV Dnevniku. Nekdanji šef Udbe stopa v taksi
© RTV SLO

Da sledi nekaj bizarnega, bi nam lahko bilo jasno že po tem, da je Erika Žnidaršič v TV Dnevniku zgodbo napovedala ob fotografijah iz Reporterja. Njihov fotograf je namreč pred ministrstvom za gospodarstvo »naključno« ujel Janeza Zemljariča (87), ki »ni registriran kot lobist«, je bilo pa seveda pomembno omeniti tudi, da je bil pred desetletji šef Službe za državno varnost (v paranoidnem žargonu torej Udbe). Sicer je bil tudi predsednik slovenske vlade, samo mimogrede.

Z velikimi belimi črkami na rdeči podlagi je senzacionalistično pisalo »Ministrova vrata široko odprta Zemljariču«. Na fotografijah pa je bil belolasi starček, ki je s težavo stopal in izstopal iz taksija.

A napoved ni bila nič v primerjavi s prispevkom samim, ki ga je pripravila novinarka Nataša Markovič. »Ministru sva prišla predstavit projekt Ljubljanske terme,« je s skrito kamero in pod krinko novinarka povedala vratarju. Slednji jo je prijazno vprašal, ali je dogovorjena za uro. Ne, je odvrnila. Nato je po telefonu očitno govorila z njegovo tajnico, ki ji je povedala, da ima minister natrpan urnik. In to je vsa zgodba. Minister zanjo danes nima časa – škandal! Sledil je obvezen epilog: »Očitno je, da so pravila za nas in za Janeza Zemljariča drugačna!« Zgodba za Natašo Markovič še ni bila končana – od daleč je ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku zavpila, ali lahko dobi izjavo. Ta se pričakovano ni odzval. »Zamah nam, Janeza Zemljariča pa so na ministrstvu sprejeli kar trikrat, od tega je bil minister prisoten kar dvakrat,« je sklenila novinarka.

A zgodbe še ni bilo konec. Markovičeva je šla v WTC, kjer ima Zemljarič poslovne prostore, in ga zmotila v spodnjem lokalu. Snemalec ga je snemal od zadaj, novinarka pa se je s starčkom s čepico na glavi pogovarjala kvazi »off the record«. »Nima pravice on nikogar sprejemati? A Janševi klapi to ne ustreza?« jo je vprašal stric iz ozadja in dodal, da bo vse pojasnil v prihodnjih dneh. »Kje vas pa lahko dobim?« je vztrajala Nataša, on pa ji je odgovoril, da je tukaj vsak dan.

Prispevek se je končal z besedami, da nekdanji šef Udbe lobira pri ministru, premier »tako imenovane etične vlade« pa se tudi dan po tem odgovorom izmika. Da bi bila usklajenost z Reporterjem še očitnejša, je sledil pogovor v studiu, kamor je Erika Žnidaršič povabila komentatorja in ekonomista Rada Pezdirja, sicer tudi kolumnista v prej omenjeni reviji. Ta nam je razložil, da Zemljariča in Počivalška vežejo udbaške podjetniške mreže, Erika pa je povzela, da imajo »old boysi še vedno velik vpliv v državi, kljub temu da se nekateri približujejo že 90. letu starosti«. »Gospod Pezdir, že dolgo niste nastopili na televiziji, hvala lepa za obisk,« se je Radu zahvalila Erika, kot da bi se hotela pohvaliti, da ga je prav ona potegnila iz naftalina. Gledalci pa smo na televizijskem pilotu preverjali, ali morda nismo po nesreči zamenjali kanala in gledali Novo24TV.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.