Izak Košir

 |  Mladina 38  |  Politika

»Brezplačni« Pričevalci 

Nacionalkina oddaja na drugi televiziji

Uvodna špica v oddajo Pričevalci

Uvodna špica v oddajo Pričevalci
© RTV Slovenija / MMC

ETV je lokalna televizija s sedežem v Kisovcu, sicer pa vidna tudi širše – od Zagorja do Ivančne Gorice, od Medvod do Železnikov. Ker živimo v digitalni dobi, lahko njen program spremljamo tudi prek Telemacha in Telekoma Slovenije.

Že od samega začetka tam predvajajo oddajo Pričevalci avtorja Jožeta Možine, ki jo poznamo s TV Slovenija. Kako je to možno? In zakaj? Odgovorni urednik ETV Igor Gošte pravi, da Pričevalce predvajajo z odobritvijo vodstva RTV Slovenija. Strošek? Brezplačno. Pričevalci so sicer najprej prikazani na nacionalki, potem pa še na ETV. »Gre za zelo dobre oddaje in jih z veseljem predvajamo. V preteklosti smo predvajali že tudi serijo njihovih dobrih oddaj Ljudje podeželja in oddajo o poklicih,« dodaja Gošte, ki občasno piše tudi za Demokracijo. 

Ali lahko torej vsaka lokalna ali druga (konkurenčna) televizija, morda tudi komercialna, kot je Pop TV, brezplačno predvaja nacionalkine oddaje? V službi za odnose z javnostmi na RTV Slovenija so nam odgovorili, da so pogoji, da neka televizija pridobi gradivo produkcije TV Slovenija, odvisni od namena: »Sicer v skladu z veljavnimi poslovnimi pogoji za trženje arhivskega in dokumentarnega gradiva RTV Slovenija ob vsakem poslovnem sodelovanju med partnerjema sklenemo pisno pogodbo za nakup oziroma uporabo gradiva.« Na RTV Slovenija pravijo, da lahko sklenejo tudi posebno pogodbo z zunanjimi partnerji, in v tem primeru je ETV posnetke za predvajanje dobila na podlagi »produkcijsko-poslovnega sodelovanja«. Kaj to sodelovanje vključuje, nam na nacionalki niso razkrili.

Ker vsi plačujemo RTV-prispevek, nas je zanimalo tudi, kakšni so pogoji, če za posnetek iz nacionalkinega arhiva zaprosi gledalec. Če posnetek potrebuje za svoj arhiv, mu zaračunajo zgolj stroške presnemavanja, če pa bi želel gledalec posnetek predvajati na svoji televiziji, bi bilo vse odvisno od »posebne pogodbe«.

O tej pa odloča vodstvo RTV Slovenija. In če ste jim pogodu, boste morda posnetke dobili brezplačno …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.