Jure Trampuš

23. 9. 2016  |  Mladina 38  |  Družba

O vojaški pameti

Vojska straši pred teroristi, ki naj bi se skrivali med begunci

Trenutek po eksploziji, v ospredju »dva terorista«, ki sta se kasneje »spopadla« z varnostnimi silami

Trenutek po eksploziji, v ospredju »dva terorista«, ki sta se kasneje »spopadla« z varnostnimi silami
© Rastko Božič, STA

Takojšen odgovor 2016 je večnacionalna mednarodna vojaška vaja, v kateri je sodelovalo skoraj 2000 vojakov iz Slovenije, Albanije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, s Kosova, iz Makedonije, Črne gore, Velike Britanije in prav tako velikih ZDA. Vaja je imela več faz, ena izmed njih je temeljila na scenariju »humanitarne asistence«, ki je potekal takole: nekje ob meji je bila postavljena kontrolna točka, kjer so begunci poskušali priti v drugo državo. Razlog za njihov eksodus so bili »večji vojaški spopadi«. Vojski jih je skupaj s policijo uspelo ukrotiti, medtem pa so se od nekod pojavili lokalni nasilni protestniki z napisi »Tukaj je naša zemlja«. V tej nadzorovani zmedi je nekaj počilo, eden izmed beguncev se je »zaradi strahu pred odkritjem« razstrelil, ranjenih je bilo osem ljudi. Vojska jih je s helikopterji prepeljala v mobilno bolnišnico, medtem pa so vojaki s Kosova ob pomoči slovenske specialne policijske enote obvladali še dva, v bližini skrita terorista.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.