Borut Mekina

23. 9. 2016  |  Mladina 38  |  Politika

Išče se poceni grobar

Soglasje SMC in SDS glede privatizacije pogrebov

© Profimedia

Ustavno sodišče je leta 2000 soglasno odločilo, da pokopališke in pogrebne dejavnosti »iz pietetnih, zdravstvenih in sanitarno-higienskih razlogov ni mogoče zagotavljati na prostem trgu«. Odločitev je razumljiva – ob smrti bližnjega svojci na denar ne gledajo, to pa ponudniki pogrebnih storitev na trgu s pridom izkoriščajo. Že danes srhljivih pogrebnih zgodb, podobnih tistim iz znanega filma Maratonci tečejo častni krog, v Sloveniji ne manjka. Lani je odjeknila zgodba o pogrebniku iz Črnomlja, ki je doma hranil trupla pokojnikov, da se jih je nabralo več in si je tako znižal stroške prevoza v ljubljanski krematorij, znan pa je tudi primer pretepa med pogrebnikoma, ki sta se nekje na Dolenjskem borila za prevzem trupla po prometni nesreči.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.