Damjana Kolar

 |  Kultura

Letošnja Sonica v znamenju zvoka in arhitekture

Tim Hecker

Tim Hecker

Med 27. septembrom in 1. oktobrom bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal Festival tranzitorne umetnosti Sonica, ki bo že osmo leto zapored združil najboljše domače in tuje umetnike zvoka, svetlobe in tehnologije. S temo SONIC.ARCHITECTURES se tokratni festival posveča zvoku in arhitekturi. "Zvok je prostorski dogodek in slušna izkušnja obenem. Znotraj arhitekture lahko zvok vsak prostor spreminja, pozicionira, odseva in odzvanja zvoke, ki se v njem pojavijo. Zvok objame in nadgradi prostore, v katerih se pojavi in je ključen za razumevanje prostora." 

Otvoritev festivala bo 27. septembra ob 21.00 v Kinu Šiška, na kateri bo nastopil Tim Hecker, ki tokrat v Ljubljano prihaja v okviru turneje zadnjega albuma "Love Streams," ki ga je soustvarjal z oskarjevcem Johannom Johannsonom, revija Rolling Stone pa ga je razglasila za najbolj pričakovani eksperimentalni album letošnjega leta. Koncert poteka v gostem dimu in popolni temi, Hecker pa s svetlobnimi in zvočnimi poudarki v njej gradi monumentalne temačne prostore."Tim Hecker je vedno ustvarjal fizično glasbo. Njegova glasba ne nagovarja zgolj misli ali čustev. Usmerjena je tudi v telo. Ne razburka le srca in duše, temveč povzroča mrzlice in tresenje. Čustva ljubezni in bolečine - pričakovani, udobni motivi - zbledijo in dajo prednost občutkom groze in spoštovanja. Nikoli nam ne pokaže izhoda. Poslušaš in nenadoma si popolnoma prevzet. Glasba te objame in popolnoma potopi." Pred njim bo nastopil Christian Kroupa in ekskluzivno predstavil material iz prihajajočega EP-ja, s katerim se vrača v eksperimentalne vode in bo izšel pri založbi Asonic.

8vn9FXebN9g

V okviru festivala pripravljajo tudi dvodnevni simpozij, ki bo potekal v Slovenski kinoteki. Prvi dan simpozija bo posvečen pomenu arhitekture za zvok in pomenu zvoka za arhitekturo. Predavali bodo Janez Križaj, Julien Bayle in Martin Reiche, moderator pa bo Luka Zagoričnik. Drugi dan smpozija bo v znamenju strategij oživljanja zgodovin arhitekture in pomena njihovega izročila v današnjem času. Osrednji gost bo britanski pisec Douglas Murphy, pridružili pa se mu bodo predstavniki različnih iniciativ s področja nekdanje Jugoslavije: Zvučna mapa Beograda, projekt Motel Trogir, Otvoreni Grad Pula, projekt Bilo:Je ter Nikola Uzunovski. Moderatorka: Mika Cimolini

Na avdio-vizualnem večeru v Slovenski kinoteki bodo nastopili umetniki iz slovaške in srbske eksperimentalne scene: hrupni duo Vritti (sodelovanje Petra Kerekesa in Slava Krekovica, dveh pomembnih figur slovaške eksperimentalne glasbene scene, ki predstavlja svojo verzijo analogno-digitalnega dronea) ter WoO in Izvanredni Bob z laserskim kino šovom Peoplemeter, na katerem tudi oba igrata na instrumente. Na klubskem večeru v Koncertni dvorani Rog bosta nastopila britanska producenta Vessel in Spatial ter letošnji klubski maratonec Gašper Torkar. Večer bosta zaključila DJ-ja Felis Catus in Levanael.

Z razstavo Sonični paviljon bodo 30. septembra ob 19.00 odprli nove prostore MoTA Lab na Celovški cesti v dveh strukturalističnih steklenih paviljonih, ki stojita pod značilnim težkim betonskim baldahinom. V razstavnih prostorih in njihovi okolici bodo postavljene instalacije in intervencije na temo arhitekture in zvoka. Posebej za ta prostor bo svetlobno zvočno instalacijo razvil francoski duo Nonotak. V osrednjem prostoru MoTA LABa bo instalacija Veznik Staša Vrenka. Arhitekturo bo ozvočevala projekcija Nicolasa Maigreta, na skopsko kultni modernizem se bo odzvala instalacija Alien makedonskega umetnika Nikole Uzonovskega, na streho paviljona pa bo intervenirala Anne Katrine Senstad. Arhitektura zvoka bo odzvanjala še v instalaciji Bojane Petković, razpoke betona bo razgrajeval rezidenčni umetnik letošnje Sonice Julien Bayle. Vojaške zvoke bo lovil Martin Reiche, Stefan Doepner pa se bo igral z bliskanjem in grmenjem. Razstavo bodo otvorili živi nastopi: na Vezniku se bodo preizkusili najboljši domači eksperimentalni glasbeniki, za njimi pa bosta nastopila Sonici že znana, tokrat pa v skupnem svetlobno-zvočnem performansu, Sally Golding in Spatial.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.