IK, STA

 |  Družba

Bruselj nima posluha za penis

Sporni penis v Bruslju ...

Sporni penis v Bruslju ...
© Avaaz.org

V Bruslju je te dni veliko pozornosti in tudi zgražanja vzbudila slika ogromnega penisa, ki se je pojavila na zidu ene od stanovanjskih hiš v središču mesta. Medtem ko ljudje ugibajo, kdo bi bil lahko njen avtor, so se oblasti v občini St. Gilles odločile, da je treba sliko odstraniti. Kdo jo je narisal in s kakšnim namenom je nastala, za zdaj ostaja neznanka. Je za odstranitev kriva bližina katoliške šole?

Občinski svet se je namreč pred dnevi odločil, da je treba sliko penisa v "ohlapnem stanju" odstraniti. V dogovoru z lokalnim prebivalstvom in ob dovoljenju lastnika hiše naj bi namesto nje narisali novo sliko.

Občinski veljaki so svojo odločitev utemeljili rekoč, da za to "umetniško delo" ni bilo izdano dovoljenje in da gre zgolj za primer "ulične umetnosti začasne narave". Čeprav se prebivalci in mimoidoči nad sliko muzajo in vidijo v njej umetniško stvaritev, pa je za druge očitno preveč kontroverzna, nenazadnje po vsej verjetnosti tudi zato, ker se nahaja blizu katoliške šole. 

Bruseljčani in vsi zainteresirani svoja mnenja o stvaritvi izražajo na Facebookovi strani "Rad/a imam Saint-Gilles", na spletu pa se je za ohranitev velikega penisa pojavila tudi peticija. Pojavljajo se ugibanja, da za sliko stoji umetnik, ki se predstavlja pod imenom Bonom. Gre za umetniško ime grafitarja Vincenta Glowinskega, ki je v Bruslju znan po svojih velikih poslikavah na zidovih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.