IK, STA

 |  Politika

Francija Slovenijo poziva, naj vrne posmrtne ostanke francoskega kralja

Portret Karla X. Francoskega

Portret Karla X. Francoskega
© WikiCommons

Združenje za vrnitev francoskega kralja Karla X. in zadnjih Burbonov v Francijo je sporočilo, da bodo sprožili pobudo za to, da bi njihove posmrtne ostanke iz Slovenije prepeljali v Francijo in jih pokopali v kraljevi nekropoli v baziliki Saint-Denis severno od Pariza. Slovensko zunanje ministrstvo s pobudo doslej uradno ni bilo seznanjeno.

Kralj Karl X., ki je Francijo vodil med letoma 1824 in 1830, nato pa je abdiciral in zbežal iz države, je od leta 1836 skupaj s še nekaterimi družinskimi člani pokopan v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici pri Novi Gorici.

"To je edini kralj, ki ni pokopan tukaj," je v soboto na novinarski konferenci v Saint-Denisu dejal eden od dveh ustanoviteljev združenja za vrnitev Burbonov, profesor zgodovine Julien Morvan.

Kot še poroča francoski časnik Le Parisien, je napovedal, da se bo sestal s predstavniki slovenskega veleposlaništva, na vprašanje, ali bo mogoče prepričati lokalne oblasti, pa je dejal, da bo treba delovati taktno.

"Sarkofagi so slovenska turistična zanimivost. Zato načrtujemo samo vrnitev posmrtnih ostankov Burbonov, medtem ko bodo sarkofagi ostali na Kostanjevici," je dejal častni predsednik združenja, zgodovinar Philippe Delorme.

S slovenskega zunanjega ministrstva so za STA danes v zvezi s pobudo sporočili, da ima slovensko veleposlaništvo v Parizu že vrsto let redne stike s predstavniki organizacije Institut de la Maison de Bourbon, uradne inštitucije, ki skrbi za ohranjanje dediščine in francoske tradicije ter organizira kulturne dogodke, zgodovinske konference in potovanja.

O pobudi za vrnitev Burbonov so seznanjeni iz francoskih medijev, slovenskega veleposlaništva v Parizu pa zaenkrat o tem nihče ni uradno obvestil, so sporočili z MZZ.

Morvan in Doyen sta tudi povedala, da sta se prepričala, da Karl X. za časa življenja ni nikoli nasprotoval temu, da bi njegove posmrtne ostanke vrnili v Francijo, pobudo pa podpirajo tudi njegovi nasledniki.

"Pripadajo naši domovini. Čas je, da se združijo s svojimi bližnjimi v družinski grobnici," je po poročanju časnika Le Parisien dejal princ Charles-Henri de Lobkowicz, eden od prapraprapravnukov Karla X.

Glede stroškov vrnitve, o kateri je po poročanju Le Parisiena razmišljal že pokojni francoski predsednik Francois Mitterrand, so v združenju dejali, da bi strošek predstavljale le letalske karte, kar bi francoska država ali meceni lahko financirali.

Na novico so se odzvali tudi v Mestni občini Nova Gorica, v kateri leži zadnje počivališče francoskega kralja. Novogoriški župan Matej Arčon je za STA dejal: "Mislim, da moramo spoštovati osebno željo zadnjega francoskega kralja. Kralj Karl X. si je želel biti pokopan v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici in tako naj tudi bo."

Grobnica Burbonov ima za Novo Gorico velik promocijski pomen in vsako leto pritegne veliko število turistov. "Skupaj z včerajšnjo uradno pridobitvijo mednarodne znamke kakovosti zelena destinacija bomo lahko v prihodnosti še dodatno razvijali tudi zgodbo Burbonov in zadnjega francoskega kralja, ki si je želel biti pokopan v našem lepem okolju in ki je tudi edini kralj, ki je pokopan na slovenskih tleh. Sicer pa prizadevanja francoskih rojalistov za prenos posmrtnih ostankov niso nova, ampak obstajajo že nekaj časa," je še dejal Arčon.

Kot piše na spletni strani frančiškanskega samostana Kostanjevica, so v grobnici v kamnitih sarkofagih svinčene krste, v katere so bila nepredušno zaprta balzamirana trupla pokojnih Burbonov. V sarkofagu Karla X. pa je tudi posebna žara, v kateri je njegovo srce.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.