Stanka Prodnik Božič

30. 9. 2016  |  Mladina 39  |  Kultura  |  TV

Tujci imajo talent

Kako so zasenčili Slovence

Argentinec Isaac Palma je občinstvo nagovoril v slovenščini in ga osvojil

Argentinec Isaac Palma je občinstvo nagovoril v slovenščini in ga osvojil
© Miro Majcen / Pop TV

Pop TV je začel novo sezono šova Slovenija ima talent. Prizorišče ostaja ljubljanska Opera, kar se je pred leti polemiziralo, češ da tovrstna komercialna oddaja v takšni kulturni ustanovi nima kaj iskati. Predvsem to najbolj ustreza žirantki in baletki Ani Klašnji, ki ji za to, da pride iz redne v popoldansko službo, ni treba narediti niti koraka. Poleg Klašnjeve ikse še vedno talajo programski direktor popteveja Branko Čakarmiš, ki mu je za kamero očitno nadvse dolgočasno in nenehno sili pred njo, edina slovenska evrovizijska predstavnica s slušalkami na glavi in bojda glasbena profesorica Marjetka Vovk ter Lado Bizovičar ... em, pač Lado Bizovičar, nekdanja senca Jurija Zrneca. Tej opazki se je vedno težko upreti.

Lado in Branko tekmujeta, kdo bo bolje oponašal Simona Cowlla, ki tako rekoč pooseblja strogost do manj nadarjenih nastopajočih, pravzaprav se borita za pozicijo alfa samca. Vsaj pred televizijskimi kamerami, saj je pač jasno, kdo je šef v zakulisju – tisti, ki podpisuje honorarje.

Smešenje manj nadarjenih nastopajočih je bilo že od nekdaj del tovrstnih šovov, saj jih na oder spustijo prav s tem namenom. Da se jim mi pred malimi zasloni lahko smejimo in da se v svoji prav tako nenadarjeni koži bolje počutimo. Tu gre za nekaj podobnega kot pri šovu Jerryja Springerja, kjer si ob zaključku oddaje mislimo, da je naša družina v primerjavi z videnim še kako normalna.

Najbolj opevana pridobitev letošnjega šova je bil igralec Domen Valič, ki so ga postavili ob bok njegovemu bratu in stand up komiku Vidu Valiču. Med sovoditeljema pa, kljub temu da je kri gostejša od vode, vlada manj kemije kot med Vidom in njegovim »dušnim bratom« Petrom Polesom. Slednji je te dni zaposlen z misijo, da postane slovenski Rudi Carrell, veliki televizijski uresničevalec sanj.

Tokrat smo videli kar nekaj bizarnih tekmovalcev – od starejšega gospoda Janka do njegove sestre dvojčice Metke. Prvi zbira števnike in zna šteti do deset v več kot 500 jezikih, druga pa zna na pamet rojstnodnevne datume nevemvečkoliko slavnih osebnosti. Kdo bi si mislil, da bodo za oder šova Slovenija ima talent nekoč zanimivi tudi mestni (ali bolje vaški) posebneži.

Zvezde letošnje sezone, če sodimo po prvi oddaji, pa bodo očitno tujci. Kar je povsem v nasprotju s splošnim družbenim ozračjem v Sloveniji. Veliko pozornosti je ukradel nadarjeni mednarodni ulični trio Ljutri, ki ga sestavljajo Joana, Juan in Philipp. Spoznali so se v Ljubljani, in kot kaže, za slovensko občinstvo še vedno najbolj učinkuje, če tujec govori slovensko, ali še bolje, če v slovenščini prepeva. Ta trik na prvo žogo še vedno sproži največji aplavz. Res nas je lahko kupiti.

Šov pa je nato vrhunec doživel s še enim tujcem – Isaacom Palmo, Argentincem, ki se je prav tako trudil govoriti slovensko in z neverjetno močnim vokalom odpel pesem Moja pokojnega Tošeja Proeskega. Požel je stoječe ovacije. Zakaj v Sloveniji že nočemo tujcev, migrantov, beguncev? Kot kaže, ima Slovenija brez njih ... precej manj talenta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.