IK, STA

 |  Svet

Kljub prenizki udeležbi referenduma Orban ne želi uvesti begunskih kvot 

Sta Viktor Orban in Janez Janša (na fotografiji med obiskom Ljubljane leta 2012) še zaveznika?

Sta Viktor Orban in Janez Janša (na fotografiji med obiskom Ljubljane leta 2012) še zaveznika?
© Borut Peterlin

Referenduma o begunskih kvotah EU se je včeraj na Madžarskem udeležilo 39,9 odstotka volivcev, kar je manj od potrebnih več kot 50 odstotkov za veljavnost, kažejo podatki osrednje volilne komisije po preštetih 99,8 odstotka glasov. Premier Viktor Orban je kljub neveljavnosti referenduma obljubil uveljavitev volje ljudstva, potem ko je 98,3 odstotka udeležencev kvote, ki bi vsaki določile, koliko beguncev morajo sprejeti, zavrnilo. Rezultat je Orban pozdravil kot izjemen in poudaril, da EU ne more prisiliti Madžarske, da sprejme begunce.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je dejal, da imata vlada in parlament dolžnost ukrepati na osnovi jasno izražene volje volivcev na referendumu.

Opozicija je referendum bojkotirala, kar se je izkazalo za uspešno akcijo, saj je po vsej verjetnosi referendum, ki ni dosegel 50-odstotnega praga, neveljaven prav zaradi tega. Vodja skrajne desničarske stranke Jobbik Gabor Vona pa je rezultat referenduma označil za osebni neuspeh Orbana.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.