Damjana Kolar

 |  Kultura

Psihološka srhljivka o temnih plateh človeške narave

© Atelje Pavšič-Zavadlav

V Prešernovem gledališču Kranj bo 8. oktobra ob 19.30 premiera drame Podsvet (The Nether), ameriške dramatičarke in igralke Jennifer Haley, ki je nastala v koprodukciji s SNG Nova Gorica. Uprizoritev v prevodu Tine Mahkota, ki se dotika temne plati seksualnosti in odpira moralno-etično dilemo pedofilije v virtualnem svetu, je režiral starosta slovenskega gledališča Dušan Jovanović.

Jennifer Haley je večkrat nagrajena ameriška dramatičarka srednje generacije. Odraščala je v Teksasu, študirala igro in leta 2005 magistrirala iz ustvarjalnega pisanja pri mentorici Pauli Vogel. Preden je doživela uspeh kot dramatičarka, se je preživljala z oblikovanjem spletnih strani. Trenutno živi v Los Angelesu, kjer piše za gledališče, film in televizijo. V svojih delih večkrat obravnava vprašanje etike v virtualnih svetovih ter vpliv tehnologije na medosebne odnose, identiteto in poželenje. Presečišče virtualnega in realnega je tema v sodobni grozljivki Neighborhood 3: Requisition of Doom, v kateri avtorica raziskuje odvisnosti od video igre v malomeščanskem predmestju, kot tudi v črnem trilerju They Call Her Froggy, za katerega je predvidela interaktivno digitalno scenografijo ter zvočno kuliso. Leta 2012 je za igro Podsvet (The Nether) prejela prestižno nagrado Susan Smith Blackburn za najboljše dramsko delo, Ovation Award v Los Angelesu in nagrado Francesca Primus. Krstno je bila drama uprizorjena leta 2013 v Center Theatre Group v Los Angelesu (režija: Neel Keller), leta 2014 v Royal Courtu v Londonu (režija: Jeremy Herrin), leta 2015 na West Endu v Duke of York's Theatru, istega leta pa še v New Yorku v Lucille Lortel Theatru v režiji Anne Kauffmann.

V drami Podsvet se avtorica ukvarja predvsem z etičnimi vprašanji medčloveških odnosov, identitet in hrepenenj. Gre za mojstrsko napisano sodobno dramsko delo, ki izpostavlja ta hip enega najbolj perečih problemov sodobne civilizacije – pedofilijo v virtualnem svetu; ob tem pa odpira še vrsto drugih "podvprašanj" - od temnih plati virtualnega "čudežnega sveta" - do vprašanj svobode, identitete in seveda odgovornosti za posledice naših dejanj in življenj. V svoji provokativni in vznemirljivi drami se namreč avtorica sprašuje, ali je mogoč svet brez posledic in ali je v virtualnem svetu resnično mogoče izživeti vse, tudi pedofilijo in zločin, ne da bi za to nosili posledice in ne da bi to karkorkoli vplivalo na resničnost.

Pravzaprav gre avtorica še dlje, saj hkrati odpira moralno-etično dilemo o tem, ali je bolje, da pedofili svobodno in brez prepovedi izživljajo svoja nagnjenja v virtualnem svetu, ali pa je njihovo početje treba nujno čimprej prepovedati in s tem tvegati odgovornost, da se bodo izživljali v resničnem svetu, kot detektivki v drami zabrusi osrednji junak gospod Sims. Drama Podsvet je tako hkrati psihološka srhljivka o temnih plateh človeške narave in klasična kriminalka o podzemlju virtualnega sveta, kjer morala in etika ne obstajata.

"Hotela sem se spomniti nečesa, kar lahko storiš v virtualnem svetu in je obenem tako grozno, da kljub virtualnosti nikoli ne bi bilo dopustno. To je bila intelektualna ideja. Ampak pozneje sem odkrila, da že obstaja nekaj podobnega, in sem osupnila. V ostudni japonski igri RapeLay postaneš prvoosebni igralec, ki v javnosti zalezuje žensko z dvema predpubertetnima hčerkama, nato vse tri ugrabi, odpelje k sebi domov in počne z njimi pošastne stvari. Ko sem brala o tej igri, sem bila ogorčena. Kar zadeva samo grozljivost Podsveta, sem si dovolila, da se nekako izognem razmišljanju o tem, kaj se resnično zgodi," je zapisala Haleyeva.

V predstavi nastopajo: Vesna Slapar (Morris), Miha Rodman (Woodnut), Bine Matoh (Sims/Papa), Peter Harl (Doyle) in Urška Taufer (Iris). Dramaturginja: Tereza Gregorič, scenografinja: Meta Hočevar, kostumografka: Bjanka Adžić Ursulov, avtor glasbe: Drago Ivanuša, lektor: Srečko Fišer, oblikovalec svetlobe: Samo Oblokar

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.