IK, STA

 |  Svet

Deset držav na svetu gosti več kot polovico vseh beguncev

Na poti v deželo človekovih pravic?

Na poti v deželo človekovih pravic?
© Borut Krajnc

V desetih državah, ki predstavljajo 2,5 odstotka svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP), živi 65 odstotkov vseh beguncev na svetu, je sporočila mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI). Organizacija je kritična do najbogatejših držav, ki gostijo "najmanj beguncev in tudi najmanj naredijo". V poročilu o trpljenju, s katerim se sooča 21 milijonov beguncev, je organizacija izpostavila obremenjenost držav, ki mejijo na krizna območja.

"Majhnemu številu držav je bilo prepuščeno preveliko breme, in to le zato, ker ležijo poleg kriznih območij," je ob predstavitvi poročila z naslovom Reševanje globalne begunske krize: od odmikanja do delitve odgovornosti povedal generalni sekretar AI Salil Shetty.

"Položaj je v bistvu nevzdržen in milijoni ljudi so v državah, kot so Sirija, Južni Sudan, Afganistan in Irak, prisiljeni bežati pred vojnami in preganjanjem," je dejal in dodal, da je čas, da voditelji sprožijo resno in konstruktivno razpravo o tem, kako bodo naše družbe pomagale ljudem, ki so zaradi vojn in preganjanja prisiljeni zapustiti svoje domove.

Po podatkih AI največ vseh beguncev živi v Jordaniji, kjer jih je več kot 2,7 milijona, sledijo pa Turčija z več kot 2,5 milijona, Pakistan z 1,6 milijona in Libanon z več kot 1,5 milijona beguncev. Med deseterico držav so še Iran (nekaj manj kot milijon beguncev), Etiopija (okoli 750.000), Kenija (okoli 550.000), Uganda (nekaj manj kot 500.000), Demokratična republika Kongo (okoli 380.000) in Čad (skoraj 370.000).

Statistika sicer temelji na številkah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR). "Če bi vsaka od najbogatejših držav na svetu sprejela takšno število beguncev, ki je sorazmerno velikosti države, bogastvu in stopnji brezposelnosti, bi bilo iskanje doma za več beguncev po svetu zelo rešljiv izziv," je še dejal Shetty.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.