Stanka Prodnik Božič

7. 10. 2016  |  Mladina 40  |  Kultura  |  TV

Tudi poslanke preklinjajo, mar ne?

Resničnostni šov v parlamentu

Poleg Maruše Škopac je za »škandal« v DZ poskrbel tudi v trenirko odeti Aleš Primc.

Poleg Maruše Škopac je za »škandal« v DZ poskrbel tudi v trenirko odeti Aleš Primc.
© RTVSLO

Poslanke in poslance ponavadi pobližje spoznamo v njihovih aferah, afericah in škandalih. Tako so številni slovenski mediji moralizirali povsem nedolžen spodrsljaj poslanke SMS Maruše Škopac, ki je v parlamentu med branjem govora oz. finančnega poročila z računalnika potiho (ampak res potiho, celo šepetaje) zaklela. Pred tem je še prosila poslanskega kolega poleg nje, naj ji pomaga, saj ji je očitno zamrznil zaslon. A slednji jo je gladko ignoriral in nato celo odšel. Toliko o kolegialnosti v SMC. Obema dejanjema je skupno, da so ju ujele kamere tretjega programa nacionalne televizije.

Kljub temu se je poslanka kasneje prek Twitterja opravičila z besedami: »Tega dne ne bom pozabila. Sram me je in žal mi je. Državljanke in državljani, ki ste me izvolili, sprejmite moje iskreno opravičilo.« Tudi mi tega dne zlepa ne bomo pozabili. A ne zaradi zašepetane kletvice, temveč zaradi nekolegialnosti.

In če ostanemo kar v parlamentu, na 3. programu TV Slovenija in pri vklopljenih mikrofonih, je na eni od sej državnega zbora o zlorabah pravosodja govoril vztrajnik, predsednik Odbora 2014 in prvi mož Gibanja za otroke in družine Aleš Primc. Ob koncu govora je dejal: »Sedaj pa vas povabim, da se v času, ki mi je ostal, z minuto molka poklonimo vsem žrtvam zlorab v pravosodju.« Ta provokacija ni bila po godu predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, ki ga je kamera ujela razburjenega na svojem mestu, ko se je kakopak odzval, najprej z gestami rok, ki so kazale na neodobravanje in začudenje, nato pa še z besedami (res potiho, celo šepetaje): »Višek, ej ... To je pa višek, ej.« Kljub temu je potrpel predlagano minuto molka, nato pa povedal: »Gospod predlagatelj, vsekakor to, kar je bilo zdaj narejeno v državnem zboru, v okviru vašega časa, v katerega nisem posegel, ni primerno, ne spada in se ne sklada s poslovnikom tega državnega zbora, in zaradi tega vam bom kar izrekel opomin.« Mi pa bi mu izrekli še enega, in sicer v imenu modne policije, saj je »gospod« predlagatelj Primc v parlamentu bral v zgornjem delu trenirke. Če samopromocijske majice Odbora 2014 sploh ne omenimo.

Ko smo že pri majicah, je eno od vpadljivejših v oddaji Debata na Planet TV nosil profesor ameriških študij na FDV Bogomil Ferfila. Neodvisni politični komentator si je nadel kar majico predsedniške kampanje Donalda Trumpa (»Make America Great Again«), kar bi še lahko dojeli kot šalo, če ne bi bil govor o Slovencih na vrhu, torej posledično tudi Melanii Trump in njenem soprogu Donaldu. Ferfilovo navdušenje nad slednjima je bilo očitno. Med drugim je dejal, da Melanijina slaba angleščina v Washingtonu ne bi smela biti težava, saj da imajo Američani tradicionalno navdušenje nad tujci, »če izpustimo te zadnje prišleke«, kakor je grobo poimenoval aktualne migrante. Mimogrede, prav zaradi slednjih bi Trump zgradil ogromen zid.

No, nacionalna televizija ima rada take tipe, ki stresajo šovinistične, rasistične in druge opazke. Dedce, ki povedo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.